Polędwiczki wieprzowe w miodzie i winie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwiczki wieprzowe w miodzie i winie

Autor: Marta Pyzik

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
11 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 szklanka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

2 szczypty

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyścić z błon, pokroić w plastry grubości ok. 2 cm. Lekko rozbić. Wino, miód, sos sojowy - wymieszać. Polać mięso. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na min. 30 minut.

Krok 2

Pomidora i kabaczka pokroi w plastry grubości 1,5 cm. Na lekko posmarowanej oliwą patelni smażyć warzywa z obu stron. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

Krok 3

Na drugiej patelni rozgrzać olej. Smażyć plastry polędwicy z obu stron, koło 2 minuty. Nie wysmażyć mięsa zbyt mocno, bo stanie się suche. Mięso podawać z warzywami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki wieprzowe w miodzie i winie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki wieprzowe w miodzie i winie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki wieprzowe w miodzie i winie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki wieprzowe w miodzie i winie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki wieprzowe w miodzie i winie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki wieprzowe w miodzie i winie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki wieprzowe w miodzie i winie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki wieprzowe w miodzie i winie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej