Sałatka z karmelizowanego pstrąga tęczowego ze szklanym makaronem
łatwe
16 osób zapisało

Składniki
2 łyżki
1 pęczek
100 mililitrów
2 łyżki
10 sztuk
1 szklanka
1 szklanka
10 sztuk
200 gramów
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzać oliwę na patelni i ostrożnie obsmażyć szalotki na złoty kolor. Dodać cukier palmowy i podgrzewać ,aż się rozpuści. Gotować na średnim ogniu przez ok 5 minut, mieszając, aż się skarmelizuje. Dodać sos rybny, imbir, chili i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Utrzymywać w cieple.
Krok 2
Makaron namoczyć w gorącej wodzie, aż zmięknie (ok 10 min.). Następnie zahartować w zimnej wodzie. Odcedzić, dodać liście kolendry.
Krok 3
Usmażyć lub upiec na grilu filety rybne.
Krok 4
Układać makaron na talerzach, a następnie położyć na nich kawałki ryby. Można przybrać liśćmi kolendry i chili. Polać sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej