SPAGETTI przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

SPAGETTI

Autor: It's My Little Yummy

ratingratingratingratingrating

14

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

314 osób wydrukowało

Pobierz pdf

293 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

3 sztuki

3 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tak więc zaczynamy nasze gotowanie. Na patelnie dajemy ok. 3 łyżki oleju i mięso mielone. Przyprawiamy je papryką słodka i ostrą (nie za dużo) pieprz oraz rosołek Winiary. Wszystko podlewamy odrobiną wody.

Krok 2

Następnie blenderujemy bądź siekamy na bardzo drobno cebulę i czosnek i dodajemy do mięsa. Teraz czas na pomidorki. Ja obrałam je ze skórki i pokroiłam. Następnie dajemy do osobnego garnka i podlewamy ok 1/2 szklanki wody. Pomidory albo zgniatamy albo blenderujemy i solimy. Gdy się zagotują zbieramy tzw. szumowinę, a następnie dodajemy do mięsa. Moje pomidorki były bardzo słodkie i łagodne więc do mięsa dodałam jeszcze trochę ketchupu pikantnego.

Krok 3

W międzyczasie gotujemy osoloną wodę z 2 łyżkami oliwy na makaron. Po zagotowaniu się wody dodajemy makaron i gotujemy ok 20 minut. Następnie makaron przelewamy zimną wodą czyli hartujemy. Makaron wykładamy na talerz i dajemy mięso z sosem I gotowe nic tylko zajadać. SMACZNEGO!!!

4

Opinie o przepisie

  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAk* Dodaję do takiej ilości minimum 3cebule, ale to kwestia gustu. Jako sos, bardzo dobrze się sprawdza passata pomidorowa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Zboińska

    Monika Zboińska , 29.12.2021

    TAK Ja polecam dodać do mięsa marchew startą na drobnych oczkach, robię tak za każdym razem. Marchew doskonale pasuje, poza tym wzbogaca danie o dodatowe witaminy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja

    Alicja , 19.12.2021

    TAK* moj mąż nauczyl mnie modyfikacji tego prostego dania , dodajemy duzo żółtego sera i na nowo polubiliśmy tą potrawę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • King

    King , 10.09.2021

    Bardzo dobre!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • SPAGETTI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • SPAGETTI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • SPAGETTI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • SPAGETTI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • SPAGETTI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • SPAGETTI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • SPAGETTI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • SPAGETTI - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos żurkowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej