
Składniki
1 sztuka
150 gramów
20 gramów
null
1 łyżka
1 sztuka
0.5 szklanki
2 łyżki
1 łyżka
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namocz wcześniej, po czym ugotuj je w tej samej wodzie. Osącz, pokrój w paski.
Krok 2
Pokrój w kostkę boczek, cebulkę drobno posiekaj.
Krok 3
Grzyby wymieszaj z cebulą i boczkiem, podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 4
Wymieszaj z koncentratem pomidorowym, pokrojonym drobno czosnkiem i ogórkami.
Krok 5
Podlej wywarem pozostałym po gotowaniu grzybów i duś na małym ogniu przez kilka minut.
Krok 6
Wymieszaj z musztardą i dopraw do smaku. Smalec zasmaż w osobnym naczyniu razem z mąką i zagęść sos.
Krok 7
Gotuj często mieszając, aż sos zgęstnieje.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej