
Składniki
1 sztuka
150 gramów
20 gramów
null
1 łyżka
1 sztuka
0.5 szklanki
2 łyżki
1 łyżka
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namocz wcześniej, po czym ugotuj je w tej samej wodzie. Osącz, pokrój w paski.
Krok 2
Pokrój w kostkę boczek, cebulkę drobno posiekaj.
Krok 3
Grzyby wymieszaj z cebulą i boczkiem, podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 4
Wymieszaj z koncentratem pomidorowym, pokrojonym drobno czosnkiem i ogórkami.
Krok 5
Podlej wywarem pozostałym po gotowaniu grzybów i duś na małym ogniu przez kilka minut.
Krok 6
Wymieszaj z musztardą i dopraw do smaku. Smalec zasmaż w osobnym naczyniu razem z mąką i zagęść sos.
Krok 7
Gotuj często mieszając, aż sos zgęstnieje.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej