Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali
średnie
121 osób zapisało

Składniki
800 gramów
2 łyżki
10 sztuk
1 sztuka
10 sztuk
3 sztuki
50 mililitrów
sos tkemali:
2 kilogramy
1 łyżeczka
1 sztuka
200 gramów
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
50 gramów
100 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w duże kawałki podobnej wielkości. Czosnek posiekaj. Wymieszaj część posiekanego czosnku z oliwą i przyprawą Knorr.

Krok 2
Kawałki mięsa ponakłuwaj na długie patyki lub metalowe szpadki.

Krok 3
Bakłażana pokrój w grubą kostkę. Oprósz solą i pozostaw na 15 minut. Następnie wyciśnij powstały sok. Bakłażany umyj pod bieżącą, zimną wodą, usuwając przy okazji nadmiar soli.

Krok 4
Szalotki sparz przez 3 minuty we wrzącej wodzie. Obierz ze skóry.

Krok 5
Pomidorki przekrój na pół. Nadziewaj na szpadki na przemian raz bakłażana, raz cebulkę, raz pomidorka. Sekwencję powtórz kilka razy.

Krok 6
Gotowe szaszłyki grilluj nad mocno rozgrzanymi węglami. Podawaj z sosem Tkemali.

Krok 7
Przyrządzenie sosu Tkemali: Umyte śliwki zalej 1 litrem wody. Dodaj wszystkie składniki (dobrze, aby były lekko rozdrobnione), gotuj powoli do momentu, kiedy powstanie gęsta masa - około 1 godziny.

Krok 8
Gęstą masę przecedź przez sito, przeciskając wszystkie składniki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali
Kuchnia gruzińska, znana przede wszystkim z drożdżowego chaczapuri oraz charakterystycznych pierożków chinkali, to także wiele apetycznych dań mięsnych, takich jak np. szaszłyki z jagnięciny z sosem tkemali. Mięso z combra zamarynuj w oliwie z czosnkiem i przyprawami, żeby nabrało wyrazistego smaku i aromatu, a następnie przygotuj warzywa do szaszłyków: bakłażany, szalotki i słodkie pomidory, najlepiej malinowe, ale dobre będą także inne gatunki. Nadziej je na patyczki i grilluj, a kiedy będą się opiekały, przygotuj sos tkemali. To dodatek do dań przyrządzany z kwaskowatych, czerwonych lub żółtych mirabelek, doprawionych charakterystycznymi dla kuchni gruzińskiej ziołami, np. kolendrą. Użyj zarówno ziaren, jak i zielonej natki. Smak sosu wzmocnisz czosnkiem, kuminem oraz pikantną papryczką chili. Gotuj wszystko tak długo, aż składniki połączą się w jedną masę, a na koniec przecedź je przez sito. Gruzińskie szaszłyki podawaj z sosem oraz chlebem szoti lub pita. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.