Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

102 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

93 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 łyżki

10 sztuk

1 sztuka

10 sztuk

3 sztuki

50 mililitrów

sos tkemali:

2 kilogramy

1 łyżeczka

1 sztuka

200 gramów

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

50 gramów

100 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w duże kawałki podobnej wielkości. Czosnek posiekaj. Wymieszaj część posiekanego czosnku z oliwą i przyprawą Knorr.

Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali  - Krok 1

Krok 2

Kawałki mięsa ponakłuwaj na długie patyki lub metalowe szpadki.

Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali  - Krok 2

Krok 3

Bakłażana pokrój w grubą kostkę. Oprósz solą i pozostaw na 15 minut. Następnie wyciśnij powstały sok. Bakłażany umyj pod bieżącą, zimną wodą, usuwając przy okazji nadmiar soli.

Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali  - Krok 3

Krok 4

Szalotki sparz przez 3 minuty we wrzącej wodzie. Obierz ze skóry.

Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali  - Krok 4

Krok 5

Pomidorki przekrój na pół. Nadziewaj na szpadki na przemian raz bakłażana, raz cebulkę, raz pomidorka. Sekwencję powtórz kilka razy.

Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali  - Krok 5

Krok 6

Gotowe szaszłyki grilluj nad mocno rozgrzanymi węglami. Podawaj z sosem Tkemali.

Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali  - Krok 6

Krok 7

Przyrządzenie sosu Tkemali: Umyte śliwki zalej 1 litrem wody. Dodaj wszystkie składniki (dobrze, aby były lekko rozdrobnione), gotuj powoli do momentu, kiedy powstanie gęsta masa - około 1 godziny.

Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali  - Krok 7

Krok 8

Gęstą masę przecedź przez sito, przeciskając wszystkie składniki.

Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali  - Krok 8
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali

Kuchnia gruzińska, znana przede wszystkim z drożdżowego chaczapuri oraz charakterystycznych pierożków chinkali, to także wiele apetycznych dań mięsnych, takich jak np. szaszłyki z jagnięciny z sosem tkemali. Mięso z combra zamarynuj w oliwie z czosnkiem i przyprawami, żeby nabrało wyrazistego smaku i aromatu, a następnie przygotuj warzywa do szaszłyków: bakłażany, szalotki i słodkie pomidory, najlepiej malinowe, ale dobre będą także inne gatunki. Nadziej je na patyczki i grilluj, a kiedy będą się opiekały, przygotuj sos tkemali. To dodatek do dań przyrządzany z kwaskowatych, czerwonych lub żółtych mirabelek, doprawionych charakterystycznymi dla kuchni gruzińskiej ziołami, np. kolendrą. Użyj zarówno ziaren, jak i zielonej natki. Smak sosu wzmocnisz czosnkiem, kuminem oraz pikantną papryczką chili. Gotuj wszystko tak długo, aż składniki połączą się w jedną masę, a na koniec przecedź je przez sito. Gruzińskie szaszłyki podawaj z sosem oraz chlebem szoti lub pita. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.