Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali
średnie
123 osoby zapisały

Składniki
800 gramów
2 łyżki
10 sztuk
1 sztuka
10 sztuk
3 sztuki
50 mililitrów
sos tkemali:
2 kilogramy
1 łyżeczka
1 sztuka
200 gramów
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
50 gramów
100 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w duże kawałki podobnej wielkości. Czosnek posiekaj. Wymieszaj część posiekanego czosnku z oliwą i przyprawą Knorr.

Krok 2
Kawałki mięsa ponakłuwaj na długie patyki lub metalowe szpadki.

Krok 3
Bakłażana pokrój w grubą kostkę. Oprósz solą i pozostaw na 15 minut. Następnie wyciśnij powstały sok. Bakłażany umyj pod bieżącą, zimną wodą, usuwając przy okazji nadmiar soli.

Krok 4
Szalotki sparz przez 3 minuty we wrzącej wodzie. Obierz ze skóry.

Krok 5
Pomidorki przekrój na pół. Nadziewaj na szpadki na przemian raz bakłażana, raz cebulkę, raz pomidorka. Sekwencję powtórz kilka razy.

Krok 6
Gotowe szaszłyki grilluj nad mocno rozgrzanymi węglami. Podawaj z sosem Tkemali.

Krok 7
Przyrządzenie sosu Tkemali: Umyte śliwki zalej 1 litrem wody. Dodaj wszystkie składniki (dobrze, aby były lekko rozdrobnione), gotuj powoli do momentu, kiedy powstanie gęsta masa - około 1 godziny.

Krok 8
Gęstą masę przecedź przez sito, przeciskając wszystkie składniki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali
Kuchnia gruzińska, znana przede wszystkim z drożdżowego chaczapuri oraz charakterystycznych pierożków chinkali, to także wiele apetycznych dań mięsnych, takich jak np. szaszłyki z jagnięciny z sosem tkemali. Mięso z combra zamarynuj w oliwie z czosnkiem i przyprawami, żeby nabrało wyrazistego smaku i aromatu, a następnie przygotuj warzywa do szaszłyków: bakłażany, szalotki i słodkie pomidory, najlepiej malinowe, ale dobre będą także inne gatunki. Nadziej je na patyczki i grilluj, a kiedy będą się opiekały, przygotuj sos tkemali. To dodatek do dań przyrządzany z kwaskowatych, czerwonych lub żółtych mirabelek, doprawionych charakterystycznymi dla kuchni gruzińskiej ziołami, np. kolendrą. Użyj zarówno ziaren, jak i zielonej natki. Smak sosu wzmocnisz czosnkiem, kuminem oraz pikantną papryczką chili. Gotuj wszystko tak długo, aż składniki połączą się w jedną masę, a na koniec przecedź je przez sito. Gruzińskie szaszłyki podawaj z sosem oraz chlebem szoti lub pita. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.


































