Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali
średnie
88 osób zapisało
Składniki
800 gramów
2 łyżki
10 sztuk
1 sztuka
10 sztuk
3 sztuki
50 mililitrów
sos tkemali:
2 kilogramy
1 łyżeczka
1 sztuka
200 gramów
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
50 gramów
100 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w duże kawałki podobnej wielkości. Czosnek posiekaj. Wymieszaj część posiekanego czosnku z oliwą i przyprawą Knorr.
Krok 2
Kawałki mięsa ponakłuwaj na długie patyki lub metalowe szpadki.
Krok 3
Bakłażana pokrój w grubą kostkę. Oprósz solą i pozostaw na 15 minut. Następnie wyciśnij powstały sok. Bakłażany umyj pod bieżącą, zimną wodą, usuwając przy okazji nadmiar soli.
Krok 4
Szalotki sparz przez 3 minuty we wrzącej wodzie. Obierz ze skóry.
Krok 5
Pomidorki przekrój na pół. Nadziewaj na szpadki na przemian raz bakłażana, raz cebulkę, raz pomidorka. Sekwencję powtórz kilka razy.
Krok 6
Gotowe szaszłyki grilluj nad mocno rozgrzanymi węglami. Podawaj z sosem Tkemali.
Krok 7
Przyrządzenie sosu Tkemali: Umyte śliwki zalej 1 litrem wody. Dodaj wszystkie składniki (dobrze, aby były lekko rozdrobnione), gotuj powoli do momentu, kiedy powstanie gęsta masa - około 1 godziny.
Krok 8
Gęstą masę przecedź przez sito, przeciskając wszystkie składniki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali
Kuchnia gruzińska, znana przede wszystkim z drożdżowego chaczapuri oraz charakterystycznych pierożków chinkali, to także wiele apetycznych dań mięsnych, takich jak np. szaszłyki z jagnięciny z sosem tkemali. Mięso z combra zamarynuj w oliwie z czosnkiem i przyprawami, żeby nabrało wyrazistego smaku i aromatu, a następnie przygotuj warzywa do szaszłyków: bakłażany, szalotki i słodkie pomidory, najlepiej malinowe, ale dobre będą także inne gatunki. Nadziej je na patyczki i grilluj, a kiedy będą się opiekały, przygotuj sos tkemali. To dodatek do dań przyrządzany z kwaskowatych, czerwonych lub żółtych mirabelek, doprawionych charakterystycznymi dla kuchni gruzińskiej ziołami, np. kolendrą. Użyj zarówno ziaren, jak i zielonej natki. Smak sosu wzmocnisz czosnkiem, kuminem oraz pikantną papryczką chili. Gotuj wszystko tak długo, aż składniki połączą się w jedną masę, a na koniec przecedź je przez sito. Gruzińskie szaszłyki podawaj z sosem oraz chlebem szoti lub pita. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.