Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali przepis – Zobacz na przepisy.pl

Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

75 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 łyżki

10 sztuk

1 sztuka

10 sztuk

3 sztuki

50 mililitrów

sos tkemali:

2 kilogramy

1 łyżeczka

1 sztuka

200 gramów

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

50 gramów

100 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w duże kawałki podobnej wielkości. Czosnek posiekaj. Wymieszaj część posiekanego czosnku z oliwą i przyprawą Knorr.

Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali  - Krok 1

Krok 2

Kawałki mięsa ponakłuwaj na długie patyki lub metalowe szpadki.

Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali  - Krok 2

Krok 3

Bakłażana pokrój w grubą kostkę. Oprósz solą i pozostaw na 15 minut. Następnie wyciśnij powstały sok. Bakłażany umyj pod bieżącą, zimną wodą, usuwając przy okazji nadmiar soli.

Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali  - Krok 3

Krok 4

Szalotki sparz przez 3 minuty we wrzącej wodzie. Obierz ze skóry.

Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali  - Krok 4

Krok 5

Pomidorki przekrój na pół. Nadziewaj na szpadki na przemian raz bakłażana, raz cebulkę, raz pomidorka. Sekwencję powtórz kilka razy.

Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali  - Krok 5

Krok 6

Gotowe szaszłyki grilluj nad mocno rozgrzanymi węglami. Podawaj z sosem Tkemali.

Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali  - Krok 6

Krok 7

Przyrządzenie sosu Tkemali: Umyte śliwki zalej 1 litrem wody. Dodaj wszystkie składniki (dobrze, aby były lekko rozdrobnione), gotuj powoli do momentu, kiedy powstanie gęsta masa - około 1 godziny.

Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali  - Krok 7

Krok 8

Gęstą masę przecedź przez sito, przeciskając wszystkie składniki.

Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali  - Krok 8
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali

Kuchnia gruzińska, znana przede wszystkim z drożdżowego chaczapuri oraz charakterystycznych pierożków chinkali, to także wiele apetycznych dań mięsnych, takich jak np. szaszłyki z jagnięciny z sosem tkemali. Mięso z combra zamarynuj w oliwie z czosnkiem i przyprawami, żeby nabrało wyrazistego smaku i aromatu, a następnie przygotuj warzywa do szaszłyków: bakłażany, szalotki i słodkie pomidory, najlepiej malinowe, ale dobre będą także inne gatunki. Nadziej je na patyczki i grilluj, a kiedy będą się opiekały, przygotuj sos tkemali. To dodatek do dań przyrządzany z kwaskowatych, czerwonych lub żółtych mirabelek, doprawionych charakterystycznymi dla kuchni gruzińskiej ziołami, np. kolendrą. Użyj zarówno ziaren, jak i zielonej natki. Smak sosu wzmocnisz czosnkiem, kuminem oraz pikantną papryczką chili. Gotuj wszystko tak długo, aż składniki połączą się w jedną masę, a na koniec przecedź je przez sito. Gruzińskie szaszłyki podawaj z sosem oraz chlebem szoti lub pita. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.