Conchiglie z kurczakiem i serem pleśniowym
średnie
3 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Duże muszle makaronowe można nie tylko polewać sosem, ale też nadziewać i zapiekać.
Krok 2
Conchiglie z kurczakiem i serem pleśniowym wyjątkowo ładnie prezentują się na talerzu!
Krok 3
Zagotuj 2 litry wody, wrzuć kostki bulionowe, gotuj minutę, mieszając. Wrzuć makaron,
Krok 4
ugotuj al dente, mieszając od czasu do czasu, aby się nie posklejał. Zahartuj pod zimną
Krok 5
wodą (możesz wymieszać z odrobiną oliwy). Zrób sos: roztop masło na patelni, zmniejsz
Krok 6
ogień, włóż seler, smaż, aż będzie miękki. Zdejmij z ognia, wymieszaj z mascarpone.
Krok 7
Przełóż do metalowej miski z roztartym serem pleśniowym, wymieszaj, dodając orzechy.
Krok 8
Miskę z sosem serowym ustaw nad parą, podgrzewaj, mieszając, aby sos pozostawał
Krok 9
ciepły w czasie, gdy ty będziesz smażyć kurczaka na oliwie i mieszać go z makaronem.
Krok 10
Na ogrzane talerze przełóż porcje conchiglii i mięsa, polej ciepłym sosem, posyp
Krok 11
parmezanem i udekoruj bazylią.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























