Conchiglie z kurczakiem i serem pleśniowym
średnie
3 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Duże muszle makaronowe można nie tylko polewać sosem, ale też nadziewać i zapiekać.
Krok 2
Conchiglie z kurczakiem i serem pleśniowym wyjątkowo ładnie prezentują się na talerzu!
Krok 3
Zagotuj 2 litry wody, wrzuć kostki bulionowe, gotuj minutę, mieszając. Wrzuć makaron,
Krok 4
ugotuj al dente, mieszając od czasu do czasu, aby się nie posklejał. Zahartuj pod zimną
Krok 5
wodą (możesz wymieszać z odrobiną oliwy). Zrób sos: roztop masło na patelni, zmniejsz
Krok 6
ogień, włóż seler, smaż, aż będzie miękki. Zdejmij z ognia, wymieszaj z mascarpone.
Krok 7
Przełóż do metalowej miski z roztartym serem pleśniowym, wymieszaj, dodając orzechy.
Krok 8
Miskę z sosem serowym ustaw nad parą, podgrzewaj, mieszając, aby sos pozostawał
Krok 9
ciepły w czasie, gdy ty będziesz smażyć kurczaka na oliwie i mieszać go z makaronem.
Krok 10
Na ogrzane talerze przełóż porcje conchiglii i mięsa, polej ciepłym sosem, posyp
Krok 11
parmezanem i udekoruj bazylią.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej