Zielony makaron z pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zielony makaron z pomidorami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

null

0.5 opakowania

4 sztuki

30 sztuk

400 gramów

1.5 łyżki

6 sztuk

null

4 łyżki

150 gramów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dokładnie odciśnięty szpinak wymieszaj z jajkami i oliwą.

Krok 2

Dodaj mąkę i szczyptę soli. Zagnieć ciasto.

Krok 3

Rozwałkuj na cienkie placki i pokrój w paski. Ugotuj w osolonym wrzątku.

Krok 4

Pomidory pokrój w paski.

Krok 5

Na oliwie podsmaż posiekany czosnek , dodaj pomidory i pokrojone oliwki.

Krok 6

Wymieszaj z makaronem i oprósz pieprzem. Przed podaniem posyp parmezanem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielony makaron z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielony makaron z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielony makaron z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielony makaron z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielony makaron z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielony makaron z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielony makaron z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielony makaron z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
9 osób ogląda przepis:
Murzynek
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej