
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1.5 łyżki
0.7 opakowania
1 łyżka
3 sztuki
1 łyżeczka
1.5 szklanki
300 gramów
150 gramów
1 opakowanie
10 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na ciepły olej dodaj rozmrożony szpinak i chwilkę przesmaż, po ok. 5 minutach dodaj fetę, dokładnie wszystko wymieszaj, dodaj także przeciśnięte 3 ząbki czosnku oraz sól i pieprz, wszystko wymieszaj i jeszcze chwilę przesmaż.
Krok 2
Przygotuj sos. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Wrzuć cebulę na rozgrzany olej i zeszklij.
Krok 3
Następnie dodaj bulion Knorr, wymieszaj z przecierem pomidorowym i chwilę gotuj.
Krok 4
Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj do gorącego sosu, wymieszaj, dodaj przyprawy i czosnek.
Krok 5
Szynkę pokrój w kostkę.
Krok 6
Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i układać kolejno płaty lasagne, szpinak, szynkę, żółty ser i sos, aż do wyczerpania składników. Na samą górę ułóż kilka plastrów pomidora i posyp bazylią. Zapiekaj ok. 35 minut pod przykryciem w 190 stopniach. Podawaj lekko ostudzoną.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagne ze szpinakiem
Pochodząca z Włoch, popularna potrawa z dużych płatów makaronu przekładanych rozmaitymi farszami, ma wielu zwolenników. Tym razem proponujemy lasagne ze szpinakiem, która jest pikantna i mocno warzywna. Jednym z dodatków jest też szynka, a o smaku dania decyduje również duża ilość żółtego sera, który po zapieczeniu jest ciągnący, a na wierzchu delikatnie chrupiący. Szpinak przygotowuje się na patelni, mieszając go z fetą, czosnkiem i przyprawami. Szpinakowym nadzieniem przekłada się makaron, pamiętając także o dużej ilości sosu śmietanowo-pomidorowego, który jest konieczny, aby po upieczeniu makaron był odpowiednio miękki. Można go również zastąpić sosem beszamelowym. Danie może być serwowane bez szynki, w wersji wegetariańskiej, wtedy warto dodać zamiast niej np. suszone pomidory albo pieczarki. Jako mięsny składnik sprawdzą się też kawałki kurczaka. Do potrawy warto podać dodatkowo sos pomidorowy lub czosnkowy. Po wyjęciu lasagne z piekarnika i przełożeniu na talerz, udekoruj ją liśćmi bazylii i serwuj ze świeżymi warzywami. Możesz ją odgrzać następnego dnia w mikrofalówce lub piekarniku. Aby za bardzo się nie przypaliła na wierzchu, posyp ją dodatkową porcją startego żółtego sera. Przygotuj ten włoski specjał, korzystając z naszego przepisu!