Lasagne ze szpinakiem i fetą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne ze szpinakiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1.5 łyżki

0.7 opakowania

1 łyżka

3 sztuki

1 łyżeczka

1.5 szklanki

300 gramów

150 gramów

1 opakowanie

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na ciepły olej dodaj rozmrożony szpinak i chwilkę przesmaż, po ok. 5 minutach dodaj fetę, dokładnie wszystko wymieszaj, dodaj także przeciśnięte 3 ząbki czosnku oraz sól i pieprz, wszystko wymieszaj i jeszcze chwilę przesmaż.

Krok 2

Przygotuj sos. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Wrzuć cebulę na rozgrzany olej i zeszklij.

Krok 3

Następnie dodaj bulion Knorr, wymieszaj z przecierem pomidorowym i chwilę gotuj.

Krok 4

Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj do gorącego sosu, wymieszaj, dodaj przyprawy i czosnek.

Krok 5

Szynkę pokrój w kostkę.

Krok 6

Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i układać kolejno płaty lasagne, szpinak, szynkę, żółty ser i sos, aż do wyczerpania składników. Na samą górę ułóż kilka plastrów pomidora i posyp bazylią. Zapiekaj ok. 35 minut pod przykryciem w 190 stopniach. Podawaj lekko ostudzoną.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne ze szpinakiemLasagne ze szpinakiem

Pochodząca z Włoch, popularna potrawa z dużych płatów makaronu przekładanych rozmaitymi farszami, ma wielu zwolenników. Tym razem proponujemy lasagne ze szpinakiem, która jest pikantna i mocno warzywna. Jednym z dodatków jest też szynka, a o smaku dania decyduje również duża ilość żółtego sera, który po zapieczeniu jest ciągnący, a na wierzchu delikatnie chrupiący. Szpinak przygotowuje się na patelni, mieszając go z fetą, czosnkiem i przyprawami. Szpinakowym nadzieniem przekłada się makaron, pamiętając także o dużej ilości sosu śmietanowo-pomidorowego, który jest konieczny, aby po upieczeniu makaron był odpowiednio miękki. Można go również zastąpić sosem beszamelowym. Danie może być serwowane bez szynki, w wersji wegetariańskiej, wtedy warto dodać zamiast niej np. suszone pomidory albo pieczarki. Jako mięsny składnik sprawdzą się też kawałki kurczaka. Do potrawy warto podać dodatkowo sos pomidorowy lub czosnkowy. Po wyjęciu lasagne z piekarnika i przełożeniu na talerz, udekoruj ją liśćmi bazylii i serwuj ze świeżymi warzywami. Możesz ją odgrzać następnego dnia w mikrofalówce lub piekarniku. Aby za bardzo się nie przypaliła na wierzchu, posyp ją dodatkową porcją startego żółtego sera. Przygotuj ten włoski specjał, korzystając z naszego przepisu!