Curry z soczewicy czerwonej - przepis z pastą curry | Przepisy.pl pixel

Curry z soczewicy czerwonej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
88 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

196 osób wydrukowało

Pobierz pdf

304 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 pęczek

2 sztuki

1 łyżeczka

2 sztuki

400 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę przepłucz na sicie, a następnie przełóż do garnka. Zalej wodą, przykrywając jej wierzch i gotuj do miękkości, uważając, aby jej nie rozgotować. Po tym czasie odcedź.

Krok 2

Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno i przesmaż w garnku na oliwie. Następnie dodaj pastę oraz proszek curry, kumin i smaż chwilę razem.

Krok 3

Do garnka dodaj pomidory pelati, kostkę rosołową i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj kilka minut.

Krok 4

Na koniec, do pomidorów dodaj ugotowaną soczewicę. Całość dopraw do smaku. Gorące curry udekoruj listkami kolendry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z soczewicy czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z soczewicy czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z soczewicy czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z soczewicy czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z soczewicy czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z soczewicy czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z soczewicy czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z soczewicy czerwonej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z soczewicy czerwonejCurry z soczewicy czerwonej

Istnieje mało dań, które można podawać na tak wiele sposobów jak curry. Składniki tej klasycznej potrawy kuchni indyjskiej zanurzone są zazwyczaj w gęstym sosie, a wyrazistości i aromatu nadaje mu mieszanka przypraw: kurkuma, kolendra, kmin rzymski oraz imbir. Do przygotowania używa się również specjalnych past, które nie tylko podkreślają smak, ale również nadają daniu odpowiedniej konsystencji. Gotując curry z soczewicy, użyj tej o czerwonej barwie, która jest nieco pikantna dzięki papryczce chili. Ziarna dokładnie przepłucz na sicie – tym samym wyeliminujesz ewentualną goryczkę. W trakcie gotowania regularnie sprawdzaj ich miękkość, gdyż czerwoną soczewicę łatwo można rozgotować. Wymienione składniki podsmaż na oliwie, a następnie dopraw. Zalej całość pomidorami pelati bez skórki i gotuj przez kilka minut, aż produkty dokładnie się połączą. Kiedy sos będzie gotowy, dodaj do niego ugotowaną wcześniej soczewicę. Danie posyp posiekanymi listkami świeżej kolendry i serwuj z ulubionym gatunkiem ryżu. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością!