Curry z soczewicy czerwonej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z soczewicy czerwonej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

77 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

150 osób wydrukowało

Pobierz pdf

240 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 pęczek

2 sztuki

1 łyżeczka

2 sztuki

400 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę przepłucz na sicie, a następnie przełóż do garnka. Zalej wodą, przykrywając jej wierzch i gotuj do miękkości, uważając, aby jej nie rozgotować. Po tym czasie odcedź.

Krok 2

Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno i przesmaż w garnku na oliwie. Następnie dodaj pastę oraz proszek curry, kumin i smaż chwilę razem.

Krok 3

Do garnka dodaj pomidory pelati, kostkę rosołową i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj kilka minut.

Krok 4

Na koniec, do pomidorów dodaj ugotowaną soczewicę. Całość dopraw do smaku. Gorące curry udekoruj listkami kolendry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z soczewicy czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z soczewicy czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z soczewicy czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z soczewicy czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z soczewicy czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z soczewicy czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z soczewicy czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z soczewicy czerwonej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Makaron ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z soczewicy czerwonejCurry z soczewicy czerwonej

Istnieje mało dań, które można podawać na tak wiele sposobów jak curry. Składniki tej klasycznej potrawy kuchni indyjskiej zanurzone są zazwyczaj w gęstym sosie, a wyrazistości i aromatu nadaje mu mieszanka przypraw: kurkuma, kolendra, kmin rzymski oraz imbir. Do przygotowania używa się również specjalnych past, które nie tylko podkreślają smak, ale również nadają daniu odpowiedniej konsystencji. Gotując curry z soczewicy, użyj tej o czerwonej barwie, która jest nieco pikantna dzięki papryczce chili. Ziarna dokładnie przepłucz na sicie – tym samym wyeliminujesz ewentualną goryczkę. W trakcie gotowania regularnie sprawdzaj ich miękkość, gdyż czerwoną soczewicę łatwo można rozgotować. Wymienione składniki podsmaż na oliwie, a następnie dopraw. Zalej całość pomidorami pelati bez skórki i gotuj przez kilka minut, aż produkty dokładnie się połączą. Kiedy sos będzie gotowy, dodaj do niego ugotowaną wcześniej soczewicę. Danie posyp posiekanymi listkami świeżej kolendry i serwuj z ulubionym gatunkiem ryżu. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością!