
Składniki
1.5 szklanki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 pęczek
2 sztuki
1 łyżeczka
2 sztuki
400 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę przepłucz na sicie, a następnie przełóż do garnka. Zalej wodą, przykrywając jej wierzch i gotuj do miękkości, uważając, aby jej nie rozgotować. Po tym czasie odcedź.
Krok 2
Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno i przesmaż w garnku na oliwie. Następnie dodaj pastę oraz proszek curry, kumin i smaż chwilę razem.
Krok 3
Do garnka dodaj pomidory pelati, kostkę rosołową i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj kilka minut.
Krok 4
Na koniec, do pomidorów dodaj ugotowaną soczewicę. Całość dopraw do smaku. Gorące curry udekoruj listkami kolendry.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Curry z soczewicy czerwonej
Istnieje mało dań, które można podawać na tak wiele sposobów jak curry. Składniki tej klasycznej potrawy kuchni indyjskiej zanurzone są zazwyczaj w gęstym sosie, a wyrazistości i aromatu nadaje mu mieszanka przypraw: kurkuma, kolendra, kmin rzymski oraz imbir. Do przygotowania używa się również specjalnych past, które nie tylko podkreślają smak, ale również nadają daniu odpowiedniej konsystencji. Gotując curry z soczewicy, użyj tej o czerwonej barwie, która jest nieco pikantna dzięki papryczce chili. Ziarna dokładnie przepłucz na sicie – tym samym wyeliminujesz ewentualną goryczkę. W trakcie gotowania regularnie sprawdzaj ich miękkość, gdyż czerwoną soczewicę łatwo można rozgotować. Wymienione składniki podsmaż na oliwie, a następnie dopraw. Zalej całość pomidorami pelati bez skórki i gotuj przez kilka minut, aż produkty dokładnie się połączą. Kiedy sos będzie gotowy, dodaj do niego ugotowaną wcześniej soczewicę. Danie posyp posiekanymi listkami świeżej kolendry i serwuj z ulubionym gatunkiem ryżu. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością!