Curry z soczewicy czerwonej - przepis z pastą curry | Przepisy.pl pixel

Curry z soczewicy czerwonej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
88 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

196 osób wydrukowało

Pobierz pdf

304 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 pęczek

2 sztuki

1 łyżeczka

2 sztuki

400 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę przepłucz na sicie, a następnie przełóż do garnka. Zalej wodą, przykrywając jej wierzch i gotuj do miękkości, uważając, aby jej nie rozgotować. Po tym czasie odcedź.

Krok 2

Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno i przesmaż w garnku na oliwie. Następnie dodaj pastę oraz proszek curry, kumin i smaż chwilę razem.

Krok 3

Do garnka dodaj pomidory pelati, kostkę rosołową i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj kilka minut.

Krok 4

Na koniec, do pomidorów dodaj ugotowaną soczewicę. Całość dopraw do smaku. Gorące curry udekoruj listkami kolendry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z soczewicy czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z soczewicy czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z soczewicy czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z soczewicy czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z soczewicy czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z soczewicy czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z soczewicy czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z soczewicy czerwonej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Charczo
czas przygotowania
110 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z soczewicy czerwonejCurry z soczewicy czerwonej

Istnieje mało dań, które można podawać na tak wiele sposobów jak curry. Składniki tej klasycznej potrawy kuchni indyjskiej zanurzone są zazwyczaj w gęstym sosie, a wyrazistości i aromatu nadaje mu mieszanka przypraw: kurkuma, kolendra, kmin rzymski oraz imbir. Do przygotowania używa się również specjalnych past, które nie tylko podkreślają smak, ale również nadają daniu odpowiedniej konsystencji. Gotując curry z soczewicy, użyj tej o czerwonej barwie, która jest nieco pikantna dzięki papryczce chili. Ziarna dokładnie przepłucz na sicie – tym samym wyeliminujesz ewentualną goryczkę. W trakcie gotowania regularnie sprawdzaj ich miękkość, gdyż czerwoną soczewicę łatwo można rozgotować. Wymienione składniki podsmaż na oliwie, a następnie dopraw. Zalej całość pomidorami pelati bez skórki i gotuj przez kilka minut, aż produkty dokładnie się połączą. Kiedy sos będzie gotowy, dodaj do niego ugotowaną wcześniej soczewicę. Danie posyp posiekanymi listkami świeżej kolendry i serwuj z ulubionym gatunkiem ryżu. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością!