Złociste kurczaki w piwie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Złociste kurczaki w piwie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
146 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

89 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

2 ziarna

8 sztuk

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 opakowanie

750 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pałki oprósz mąką i obsmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę pokrój w plastry i usmaż na tej samej patelni.

Krok 2

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z piwem, dodaj koncentrat pomidorowy, musztardę oraz zioła i przyprawy. Całość zagotuj.

Krok 3

W naczyniu żaroodpornym ułóż kawałki kurczaka i cebulę. Całość zalej przygotowanym piwem z dodatkami. Naczynie wstaw do nagrzanego do 175 °C piekarnika i piecz 45 minut. Podawaj z ryżem i warzywami.

1

Opinie o przepisie

  • Marek

    Marek , 30.03.2021

    Super przepis! Zmodyfikowałem go lekko i dodałem perły miodowej z kilkoma łyżeczkami świeżego miodu zamiast zwykłego piwa. Kurczak nabrał lekkiego posmaku słodyczy.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złociste kurczaki w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złociste kurczaki w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złociste kurczaki w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złociste kurczaki w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złociste kurczaki w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złociste kurczaki w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złociste kurczaki w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Złociste kurczaki w piwie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej