Ogórkowa z groszkiem ptysiowym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 łyżki

3 sztuki

3 szklanki

1 szklanka

4 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrać ziemniaki . Umyć pokroić w drobną kostkę . Zalać wodą i gotować 20 minut.

Krok 2

Ogórki utrzeć na tarce jarzynowej i dodać do ziemniaków .

Krok 3

Zupę rozrobić z odrobina zimnej wody i wlać do garnka . Dorzucić pokrojony koperek. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie 5 minut.

Krok 4

Podawać wlewając juz na talerzu łyżkę śmietanki z osobno podanym groszkiem ptysiowym , który każdy wsypuje sobie po trochę do zupy. Niektórych dziwi podawanie groszku ptysiowego do zupy w której są ziemniaki ale gwarantuję, ze jest to po prostu smaczne.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej