Ogórkowa z groszkiem ptysiowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ogórkowa z groszkiem ptysiowym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

3 szklanki

1 sztuka

1 szklanka

4 sztuki

3 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrać ziemniaki . Umyć pokroić w drobną kostkę . Zalać wodą i gotować 20 minut.

Krok 2

Ogórki utrzeć na tarce jarzynowej i dodać do ziemniaków .

Krok 3

Zupę rozrobić z odrobina zimnej wody i wlać do garnka . Dorzucić pokrojony koperek. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie 5 minut.

Krok 4

Podawać wlewając juz na talerzu łyżkę śmietanki z osobno podanym groszkiem ptysiowym , który każdy wsypuje sobie po trochę do zupy. Niektórych dziwi podawanie groszku ptysiowego do zupy w której są ziemniaki ale gwarantuję, ze jest to po prostu smaczne.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ogórkowa z groszkiem ptysiowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ogórkowa z groszkiem ptysiowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ogórkowa z groszkiem ptysiowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ogórkowa z groszkiem ptysiowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ogórkowa z groszkiem ptysiowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ogórkowa z groszkiem ptysiowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ogórkowa z groszkiem ptysiowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ogórkowa z groszkiem ptysiowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Chili sin carne
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej