Makaron z kurczakiem i boczkiem

- Krok 1Jasną część cebulki dymki pokrój w kostkę. Podobnie pokrój boczek. Kurczaka w większą kostkę o boku 1 cm.
- Krok 2Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę oraz boczek. Gdy będą rumiane, dodaj również kurczaka.
- Krok 3Następnie wlej wodę, śmietankę i dodaj Fix Knorr. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj.
- Krok 4Makaron ugotuj al dente w wodzie. Gdy będzie gotowy, odcedź go i natychmiast przełóż do sosu.
- Krok 5Całość gotuj jeszcze kilka minut.
- Krok 6Szczypiorek posiekaj. Gotowy makaron podawaj posypany posiekanym szczypiorkiem z dymki.

Makaron doskonale komponuje się z kremowymi, gęstymi sosami, zarówno w wersji mięsnej, jak i warzywnej. Przygotowany z kurczakiem oraz boczkiem z dodatkiem cebuli dymki i śmietany sprawdzi się jako smaczny, prosty obiad. To danie, które przypomina nieco spaghetti carbonara. Jego przyrządzanie rozpocznij od podsmażenia cebuli i boczku, a następnie dodaj do nich pokrojonego kurczaka. Smażenie wydobędzie smak mięsa i doda mu wyrazistości. Duszone następnie w sosie przygotowanym ze śmietany oraz przypraw stanie się soczyste i bardzo delikatne. Tak przyrządzonego kurczaka podawaj z makaronem cellentani (skręcona rurka). Ugotuj go al dente, a kiedy będzie gotowy, dołącz do sosu z mięsem i duś jeszcze przez chwilę. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem. Możesz go też zastąpić płatkami parmezanu lub startym żółtym serem. Potrawa będzie wyśmienita, jeśli dodasz do niej zielony groszek albo pieczarki. Makaron z kurczakiem i boczkiem serwuj z ziołowymi grzankami lub roszponką z oliwą i czosnkiem. Koniecznie wypróbuj ten przepis.