Makaron z kurczakiem i boczkiem - sos śmietanowy | Przepisy.pl pixel

Makaron z kurczakiem i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
260 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

205 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

300 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 pęczek

400 mililitrów

400 mililitrów

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jasną część cebulki dymki pokrój w kostkę. Podobnie pokrój boczek. Kurczaka w większą kostkę o boku 1 cm.

Krok 2

Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę oraz boczek. Gdy będą rumiane, dodaj również kurczaka.

Krok 3

Następnie wlej wodę, śmietankę i dodaj Fix Knorr. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Krok 4

Makaron ugotuj al dente w wodzie. Gdy będzie gotowy, odcedź go i natychmiast przełóż do sosu.

Krok 5

Całość gotuj jeszcze kilka minut.

Krok 6

Szczypiorek posiekaj. Gotowy makaron podawaj posypany posiekanym szczypiorkiem z dymki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z kurczakiem i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z kurczakiem i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z kurczakiem i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z kurczakiem i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z kurczakiem i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z kurczakiem i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z kurczakiem i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z kurczakiem i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z kurczakiem i boczkiem Makaron z kurczakiem i boczkiem

Makaron doskonale komponuje się z kremowymi, gęstymi sosami, zarówno w wersji mięsnej, jak i warzywnej. Przygotowany z kurczakiem oraz boczkiem z dodatkiem cebuli dymki i śmietany sprawdzi się jako smaczny, prosty obiad. To danie, które przypomina nieco spaghetti carbonara. Jego przyrządzanie rozpocznij od podsmażenia cebuli i boczku, a następnie dodaj do nich pokrojonego kurczaka. Smażenie wydobędzie smak mięsa i doda mu wyrazistości. Duszone następnie w sosie przygotowanym ze śmietany oraz przypraw stanie się soczyste i bardzo delikatne. Tak przyrządzonego kurczaka podawaj z makaronem cellentani (skręcona rurka). Ugotuj go al dente, a kiedy będzie gotowy, dołącz do sosu z mięsem i duś jeszcze przez chwilę. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem. Możesz go też zastąpić płatkami parmezanu lub startym żółtym serem. Potrawa będzie wyśmienita, jeśli dodasz do niej zielony groszek albo pieczarki. Makaron z kurczakiem i boczkiem serwuj z ziołowymi grzankami lub roszponką z oliwą i czosnkiem. Koniecznie wypróbuj ten przepis.