Makaron z kurczakiem i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z kurczakiem i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

224 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

157 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

300 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 pęczek

400 mililitrów

400 mililitrów

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jasną część cebulki dymki pokrój w kostkę. Podobnie pokrój boczek. Kurczaka w większą kostkę o boku 1 cm.

Krok 2

Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę oraz boczek. Gdy będą rumiane, dodaj również kurczaka.

Krok 3

Następnie wlej wodę, śmietankę i dodaj Fix Knorr. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Krok 4

Makaron ugotuj al dente w wodzie. Gdy będzie gotowy, odcedź go i natychmiast przełóż do sosu.

Krok 5

Całość gotuj jeszcze kilka minut.

Krok 6

Szczypiorek posiekaj. Gotowy makaron podawaj posypany posiekanym szczypiorkiem z dymki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z kurczakiem i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z kurczakiem i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z kurczakiem i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z kurczakiem i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z kurczakiem i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z kurczakiem i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z kurczakiem i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z kurczakiem i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z kurczakiem i boczkiem Makaron z kurczakiem i boczkiem

Makaron doskonale komponuje się z kremowymi, gęstymi sosami, zarówno w wersji mięsnej, jak i warzywnej. Przygotowany z kurczakiem oraz boczkiem z dodatkiem cebuli dymki i śmietany sprawdzi się jako smaczny, prosty obiad. To danie, które przypomina nieco spaghetti carbonara. Jego przyrządzanie rozpocznij od podsmażenia cebuli i boczku, a następnie dodaj do nich pokrojonego kurczaka. Smażenie wydobędzie smak mięsa i doda mu wyrazistości. Duszone następnie w sosie przygotowanym ze śmietany oraz przypraw stanie się soczyste i bardzo delikatne. Tak przyrządzonego kurczaka podawaj z makaronem cellentani (skręcona rurka). Ugotuj go al dente, a kiedy będzie gotowy, dołącz do sosu z mięsem i duś jeszcze przez chwilę. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem. Możesz go też zastąpić płatkami parmezanu lub startym żółtym serem. Potrawa będzie wyśmienita, jeśli dodasz do niej zielony groszek albo pieczarki. Makaron z kurczakiem i boczkiem serwuj z ziołowymi grzankami lub roszponką z oliwą i czosnkiem. Koniecznie wypróbuj ten przepis.