
Składniki
24 sztuki
4 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz krewetki i usuń jelito. Następnie dokładnie umyj je i osusz.

Krok 2
Na rozgrzanej oliwie podsmaż wyciśnięty praską czosnek, a następnie dodaj krewetki.

Krok 3
Po chwili dodaj masło (lub margarynę) i sok z cytryny.

Krok 4
Jak masło się rozpuści, dopraw całość Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Krok 5
Smaż krewetki przez około 3 minuty - do momentu, gdy będą gotowe.


Dobra rada:
Podawaj na przykład z bagietką.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krewetki z czosnkiem
Przygotowanie aromatycznych krewetek z czosnkiem zajmuje dosłownie chwilę. Jeśli podasz je z ryżem lub makaronem, będą doskonałą propozycją na obiad i kolację, a solo sprawdzą się jako przystawka na domowe przyjęcia. To danie typowe dla kuchni śródziemnomorskiej, zwłaszcza hiszpańskiej, w której tapas, czyli drobne przekąski do piwa lub wina, podawane są we wszystkich restauracjach i barach. By gotowanie tego dania zakończyło się sukcesem, wybierz okazałe krewetki, najlepiej kup je surowe (poznasz je po szarym kolorze, te różowe były już wcześniej gotowane) i jeszcze w pancerzykach. Jeśli nie uda cię się takich kupić, wybierz krewetki mrożone ale duże – tygrysie lub królewskie. Pamiętaj, by smażyć je krótko, inaczej będą gumowate. Serwuj z cząstkami cytryny, którymi należy je skropić przed zjedzeniem. Krewetki z czosnkiem wyśmienicie smakują z bagietką i lampką białego, półwytrawnego wina.