
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
100 mililitrów
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyszczone papryki pokrój w paski, posyp majerankiem.

Krok 2
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i piwem na gładką masę.

Krok 3
Rozgrzej tłuszcz do smażenia (może to być olej). Paski papryki zanurzaj w cieście i od razu wkładaj do gorącego tłuszczu. Uważaj, aby papryki nie popękały.

Krok 4
Gdy papryki zbrązowieją, osącz je z tłuszczu układając na papierowym ręczniku.

Krok 5
Oddzielnie przygotuj sos mieszając zawartość opakowania Fix Kurczak słodko – kwaśny Knorr z wodą. Całość zagotuj. Gotową paprykę podawaj z sosem w oddzielnym naczyniu.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Papryka w cieście
Warzywa smażone w cieście będą świetnym poczęstunkiem na przyjęciu. Wykorzystaj np. różnokolorowe papryki. Usuń z nich gniazda nasienne, pokrój w paski, a następnie posyp obficie majerankiem, który możesz zastąpić wyrazistszym w smaku cząbrem. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i piwem, a następnie połącz wymienione składniki za pomocą drewnianej łyżki na gęstą masę o spójnej konsystencji. Paprykowe paski zanurzaj w przygotowanym cieście i smaż na wcześniej rozgrzanym tłuszczu, dbając jednocześnie o to, aby warzywa nie popękały. Gdy nabiorą lekko brązowego koloru na każdej ze stron, ściągnij je z patelni. Nadmiaru tłuszczu pozbędziesz się dzięki odsączeniu warzyw na jednorazowych ręcznikach kuchennych. W osobnym naczyniu przygotuj sos słodko-kwaśny i podawaj go z papryką w cieście. Przedstawioną w tym przepisie metodą przygotujesz smaczne przekąski również z innych warzyw. Wypróbuj np. panierowanych kawałków marchewki lub korzenia pietruszki. Koniecznie sprawdź nasz przepis na pyszne tapas.



































