
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
400 gramów
400 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
200 gramów
100 gramów
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. W tym czasie cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Szpinak oraz rukolę umyj i osusz. Pomidory posiekaj. Ciecierzycę odcedź i również posiekaj.
Krok 2
W dużym rondlu z olejem podsmaż czosnek i cebulę. Jak się lekko zarumienią dodaj ciecierzycę wraz z pomidorami.
Krok 3
Po chwili smażenia wlej 200ml wody i dodaj Fix Knorr. Całość wymieszaj i zagotuj.
Krok 4
Odcedzony i gorący makaron dodaj do przygotowanego sosu. Wymieszaj i pogotuj jeszcze 2-3 minuty.
Krok 5
Na końcu dodaj szpinak, przyprawę Knorr, wymieszaj i podawaj spaghetti posypane rukolą.

Dobra rada:
Posyp gotowany makaron startym serem typu parmezan lub manchego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szybkie warzywne spaghetti
Spaghetti to wyjątkowy rodzaj makaronu, uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Przynosi mnóstwo frajdy podczas jedzenia, a do tego fantastycznie łączy się z najróżniejszymi składnikami. Dziś odchodzimy od klasycznego sosu bolognese czy carbonary. Kompozycja słynnego włoskiego makaronu spaghetti z warzywami na pewno przypadnie ci do gustu.
Dla kogo?
Dania makaronowe możesz jeść na okrągło i dlatego szukasz nowych inspiracji? Doskonale się składa! W przepisie na warzywne spaghetti nie brakuje różnorodnych dodatków, dzięki którym nuda na pewno ci nie grozi.
Na jaką okazję?
Nie bez przyczyny w nazwie receptury uwzględniliśmy słowo „szybkie”. Wiemy, że czasem naprawdę trudno jest wygospodarować czas na gotowanie. Z tego względu skupiliśmy się na daniu błyskawicznym. Całość pracy nad szybkim spaghetti z warzywami zajmuje tylko 20 minut.
Czy wiesz, że?
Nie dodawaj oleju lub oliwy do gotowania makaronu. To częsty błąd, przez który sos nie chce dobrze połączyć się z naszym błyskawicznym, warzywnym spaghetti.
Dla urozmaicenia:
Do szybkiego warzywnego spaghetti kapitalnie pasuje też cukinia. Możesz pokroić ją w kostkę lub cienkie plastry.