Składniki
400 gramów
1 opakowanie
400 gramów
400 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
200 gramów
100 gramów
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. W tym czasie cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Szpinak oraz rukolę umyj i osusz. Pomidory posiekaj. Ciecierzycę odcedź i również posiekaj.
Krok 2
W dużym rondlu z olejem podsmaż czosnek i cebulę. Jak się lekko zarumienią dodaj ciecierzycę wraz z pomidorami.
Krok 3
Po chwili smażenia wlej 200ml wody i dodaj Fix Knorr. Całość wymieszaj i zagotuj.
Krok 4
Odcedzony i gorący makaron dodaj do przygotowanego sosu. Wymieszaj i pogotuj jeszcze 2-3 minuty.
Krok 5
Na końcu dodaj szpinak, przyprawę Knorr, wymieszaj i podawaj spaghetti posypane rukolą.
Dobra rada:
Posyp gotowany makaron startym serem typu parmezan lub manchego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szybkie warzywne spaghetti
Spaghetti to wyjątkowy rodzaj makaronu, uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Przynosi mnóstwo frajdy podczas jedzenia, a do tego fantastycznie łączy się z najróżniejszymi składnikami. Dziś odchodzimy od klasycznego sosu bolognese czy carbonary. Kompozycja słynnego włoskiego makaronu spaghetti z warzywami na pewno przypadnie ci do gustu.
Dla kogo?
Dania makaronowe możesz jeść na okrągło i dlatego szukasz nowych inspiracji? Doskonale się składa! W przepisie na warzywne spaghetti nie brakuje różnorodnych dodatków, dzięki którym nuda na pewno ci nie grozi.
Na jaką okazję?
Nie bez przyczyny w nazwie receptury uwzględniliśmy słowo „szybkie”. Wiemy, że czasem naprawdę trudno jest wygospodarować czas na gotowanie. Z tego względu skupiliśmy się na daniu błyskawicznym. Całość pracy nad szybkim spaghetti z warzywami zajmuje tylko 20 minut.
Czy wiesz, że?
Nie dodawaj oleju lub oliwy do gotowania makaronu. To częsty błąd, przez który sos nie chce dobrze połączyć się z naszym błyskawicznym, warzywnym spaghetti.
Dla urozmaicenia:
Do szybkiego warzywnego spaghetti kapitalnie pasuje też cukinia. Możesz pokroić ją w kostkę lub cienkie plastry.