Zupa pieprzowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

475 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

316 osób wydrukowało

Pobierz pdf

656 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

10 ziaren

3 łyżki

0.5 szklanki

0.5 litra

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulion na włoszczyźnie Knorr zagotuj w 0,5 litrze wody. Odstaw.

Zupa pieprzowa - Krok 1

Krok 2

Pokrój cebulę w kostkę, czosnek posiekaj, następnie zrumień na oliwie.

Zupa pieprzowa - Krok 2

Krok 3

Dodaj curry, liść laurowy, imbir, soczewicę i wymieszaj.

Zupa pieprzowa - Krok 3

Krok 4

Dodaj zmiażdżony pieprz i bulion. Gotuj, aż soczewica będzie miękka.

Zupa pieprzowa - Krok 4

Krok 5

Wlej mleko kokosowe, wymieszaj. Podaj posypane natką pietruszki.

Zupa pieprzowa - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Krystyna Nowińska

    Krystyna Nowińska

    Szybko i smacznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Dałek

    Marlena Dałek

    Bardzo fajna zupka ale ja dodałam tylko łyżeczkę pieprzu bo my akurat nie lubimy bardzo pikantnie a mleko kokosowe zrobiłam sama

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Dałek

    Marlena Dałek

    Bardzo fajna zupka, z tym że ja mleko kokosowe robię sama, a pieprz ograniczyłam do 1 łyżeczki. Zależy jaką ostrość znosimy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pieprzowaZupa pieprzowa

Złocista zupa pieprzowa z dodatkiem soczewicy, inspirowana jest kuchnią indyjską. Pokochasz ją za orientalny, wyrazisty smak i kremowąj konsystencję. Podstawą sukcesu tej zupy jest pieprz. Koniecznie użyj więc tego w ziarenkach, nie mielonego. Bez problemu zmiażdżysz go w moździerzu. Dzięki pieprzowi zupa zyskuje lekko zadziorny charakter. Jej piękny kolor to jednak zasługa curry – przyprawy, z którą szczególnie dobrze komponuje się pomarańczowa soczewica, najdelikatniejsza i najdrobniejsza spośród wszystkich odmian. W Polsce soczewica traktowana jest trochę po macoszemu. W indyjskiej kuchni stosuje się ją natomiast bardzo często – nie tylko jako dodatek do farszów, sosów i zup, ale także jako samodzielnie danie. Soczewicą zajadają się również nasi sąsiedzi Czesi. Co więcej, twierdzą, że „przyciąga” pieniądze. Może warto więc przywrócić ją do łask?