Zupa pieprzowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa pieprzowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

536 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

340 osób wydrukowało

Pobierz pdf

717 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 litra

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

0.5 szklanki

1 opakowanie

2 łyżeczki

1 szklanka

10 ziaren

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulion na włoszczyźnie Knorr zagotuj w 0,5 litrze wody. Odstaw.

Zupa pieprzowa - Krok 1

Krok 2

Pokrój cebulę w kostkę, czosnek posiekaj, następnie zrumień na oliwie.

Zupa pieprzowa - Krok 2

Krok 3

Dodaj curry, liść laurowy, imbir, soczewicę i wymieszaj.

Zupa pieprzowa - Krok 3

Krok 4

Dodaj zmiażdżony pieprz i bulion. Gotuj, aż soczewica będzie miękka.

Zupa pieprzowa - Krok 4

Krok 5

Wlej mleko kokosowe, wymieszaj. Podaj posypane natką pietruszki.

Zupa pieprzowa - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

3

Opinie o przepisie

  • Krystyna Nowińska

    Krystyna Nowińska , 06.02.2018

    Szybko i smacznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Dałek

    Marlena Dałek , 14.03.2017

    Bardzo fajna zupka ale ja dodałam tylko łyżeczkę pieprzu bo my akurat nie lubimy bardzo pikantnie a mleko kokosowe zrobiłam sama

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Dałek

    Marlena Dałek , 13.03.2017

    Bardzo fajna zupka, z tym że ja mleko kokosowe robię sama, a pieprz ograniczyłam do 1 łyżeczki. Zależy jaką ostrość znosimy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pieprzowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pieprzowaZupa pieprzowa

Złocista zupa pieprzowa z dodatkiem soczewicy, inspirowana jest kuchnią indyjską. Pokochasz ją za orientalny, wyrazisty smak i kremowąj konsystencję. Podstawą sukcesu tej zupy jest pieprz. Koniecznie użyj więc tego w ziarenkach, nie mielonego. Bez problemu zmiażdżysz go w moździerzu. Dzięki pieprzowi zupa zyskuje lekko zadziorny charakter. Jej piękny kolor to jednak zasługa curry – przyprawy, z którą szczególnie dobrze komponuje się pomarańczowa soczewica, najdelikatniejsza i najdrobniejsza spośród wszystkich odmian. W Polsce soczewica traktowana jest trochę po macoszemu. W indyjskiej kuchni stosuje się ją natomiast bardzo często – nie tylko jako dodatek do farszów, sosów i zup, ale także jako samodzielnie danie. Soczewicą zajadają się również nasi sąsiedzi Czesi. Co więcej, twierdzą, że „przyciąga” pieniądze. Może warto więc przywrócić ją do łask?