
Składniki
1 sztuka
0.5 litra
3 łyżki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
2 sztuki
0.5 szklanki
1 opakowanie
2 łyżeczki
1 szklanka
10 ziaren
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bulion na włoszczyźnie Knorr zagotuj w 0,5 litrze wody. Odstaw.

Krok 2
Pokrój cebulę w kostkę, czosnek posiekaj, następnie zrumień na oliwie.

Krok 3
Dodaj curry, liść laurowy, imbir, soczewicę i wymieszaj.

Krok 4
Dodaj zmiażdżony pieprz i bulion. Gotuj, aż soczewica będzie miękka.

Krok 5
Wlej mleko kokosowe, wymieszaj. Podaj posypane natką pietruszki.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa pieprzowa
Złocista zupa pieprzowa z dodatkiem soczewicy, inspirowana jest kuchnią indyjską. Pokochasz ją za orientalny, wyrazisty smak i kremowąj konsystencję. Podstawą sukcesu tej zupy jest pieprz. Koniecznie użyj więc tego w ziarenkach, nie mielonego. Bez problemu zmiażdżysz go w moździerzu. Dzięki pieprzowi zupa zyskuje lekko zadziorny charakter. Jej piękny kolor to jednak zasługa curry – przyprawy, z którą szczególnie dobrze komponuje się pomarańczowa soczewica, najdelikatniejsza i najdrobniejsza spośród wszystkich odmian. W Polsce soczewica traktowana jest trochę po macoszemu. W indyjskiej kuchni stosuje się ją natomiast bardzo często – nie tylko jako dodatek do farszów, sosów i zup, ale także jako samodzielnie danie. Soczewicą zajadają się również nasi sąsiedzi Czesi. Co więcej, twierdzą, że „przyciąga” pieniądze. Może warto więc przywrócić ją do łask?