
Składniki
1 sztuka
1 łyżeczka
5 łyżek
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
1 łyżka
6 szklanek
50 gramów
2 szklanki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łodygi trawy cytrynowej zmiażdż, liście limonki porwij na kawałki, pomidora pokrój na 8 części, dymkę i kolendrą posiekaj, a korzenie kolendry rozgnieć w moździerzu.
Krok 2
Bulion doprowadź do wrzenia i wrzuć trawę cytrynową, korzenie kolendry oraz liście limonki. Gotuj przez 5 minut.
Krok 3
Dorzuć krewetki, pomidora i grzyby. Gotuj jeszcze przez 5 minut.
Krok 4
Garnek zdejmij z palnika i dodaj pastę chili, sok z limonki, dymkę oraz kolendrę. Dopraw solą jeżeli uznasz to za konieczne, wymieszaj i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej