Zupa kasztanowa - krem z kasztanów jadalnych | Przepisy.pl pixel

Jesienna zupa z kasztanów

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

117 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku rozpuść margarynę i przesmaż delikatnie wszystkie warzywa pokrojone wcześniej na mniejsze kawałki. Dodaj również kasztany odkładając kilka szt. do dekoracji.

Krok 2

Całość zalej litrem wody, dodaj bulionetkę i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, zupę gotuj ok. 30 minut.

Krok 3

Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę za pomocą ręcznego blendera.

Krok 4

Krem dopraw do smaku, wlej do bulionówek. Wierzch posyp pokruszonymi kasztanami. Tip: Zupę podawaj z chrupiącymi grzankami.

1

Opinie o przepisie

  • Roksana Jóżwiak

    Roksana Jóżwiak , 28.12.2015

    Dobra, będę robić częściej

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jesienna zupa z kasztanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jesienna zupa z kasztanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jesienna zupa z kasztanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jesienna zupa z kasztanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jesienna zupa z kasztanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jesienna zupa z kasztanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jesienna zupa z kasztanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jesienna zupa z kasztanów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jesienna zupa z kasztanówJesienna zupa z kasztanów

Kasztany jadalne to wciąż w Polsce mało popularny składnik dań. Tymczasem poza granicami naszego kraju, np. we Francji czy na Węgrzech – dosłownie się nimi zajadają. Świeże kasztany jadalne spożywać można na surowo, wyschnięte należy wcześniej upiec. Kasztany często podawane są w postaci słodkiej pasty, doskonałej jako dodatek do naleśników czy pancakes. W Niemczech popularna jest również zupa kasztanowa. Podawać ją można na słodko, czyli w wersji mlecznej lub na słono, tak jak tradycyjną zupę. Kasztany jadalne coraz częściej są dostępne w naszych supermarketach, bez problemu można więc spróbować przyrządzić to zaskakujące swoim smakiem danie. Ważne jest, aby nie przyćmić smaku kasztanów, dlatego użyj tylko kilku dodatków, jak ziemniaki, cebula oraz seler naciowy, a całość zalej delikatną bulionetką. Na wierzchu zupy kasztanowej warto położyć kilka kasztanów, będzie wyglądała wtedy niezwykle wytwornie. Smacznego!