Składniki
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku rozpuść margarynę i przesmaż delikatnie wszystkie warzywa pokrojone wcześniej na mniejsze kawałki. Dodaj również kasztany odkładając kilka szt. do dekoracji.
Krok 2
Całość zalej litrem wody, dodaj bulionetkę i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, zupę gotuj ok. 30 minut.
Krok 3
Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę za pomocą ręcznego blendera.
Krok 4
Krem dopraw do smaku, wlej do bulionówek. Wierzch posyp pokruszonymi kasztanami. Tip: Zupę podawaj z chrupiącymi grzankami.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jesienna zupa z kasztanów
Kasztany jadalne to wciąż w Polsce mało popularny składnik dań. Tymczasem poza granicami naszego kraju, np. we Francji czy na Węgrzech – dosłownie się nimi zajadają. Świeże kasztany jadalne spożywać można na surowo, wyschnięte należy wcześniej upiec. Kasztany często podawane są w postaci słodkiej pasty, doskonałej jako dodatek do naleśników czy pancakes. W Niemczech popularna jest również zupa kasztanowa. Podawać ją można na słodko, czyli w wersji mlecznej lub na słono, tak jak tradycyjną zupę. Kasztany jadalne coraz częściej są dostępne w naszych supermarketach, bez problemu można więc spróbować przyrządzić to zaskakujące swoim smakiem danie. Ważne jest, aby nie przyćmić smaku kasztanów, dlatego użyj tylko kilku dodatków, jak ziemniaki, cebula oraz seler naciowy, a całość zalej delikatną bulionetką. Na wierzchu zupy kasztanowej warto położyć kilka kasztanów, będzie wyglądała wtedy niezwykle wytwornie. Smacznego!