Jesienna zupa z kasztanów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jesienna zupa z kasztanów

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

89 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

101 osób wydrukowało

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku rozpuść margarynę i przesmaż delikatnie wszystkie warzywa pokrojone wcześniej na mniejsze kawałki. Dodaj również kasztany odkładając kilka szt. do dekoracji.

Krok 2

Całość zalej litrem wody, dodaj bulionetkę i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, zupę gotuj ok. 30 minut.

Krok 3

Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę za pomocą ręcznego blendera.

Krok 4

Krem dopraw do smaku, wlej do bulionówek. Wierzch posyp pokruszonymi kasztanami. Tip: Zupę podawaj z chrupiącymi grzankami.

1

Opinie o przepisie

  • Roksana Jóżwiak

    Roksana Jóżwiak , 28.12.2015

    Dobra, będę robić częściej

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jesienna zupa z kasztanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jesienna zupa z kasztanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jesienna zupa z kasztanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jesienna zupa z kasztanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jesienna zupa z kasztanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jesienna zupa z kasztanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jesienna zupa z kasztanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jesienna zupa z kasztanów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jesienna zupa z kasztanówJesienna zupa z kasztanów

Kasztany jadalne to wciąż w Polsce mało popularny składnik dań. Tymczasem poza granicami naszego kraju, np. we Francji czy na Węgrzech – dosłownie się nimi zajadają. Świeże kasztany jadalne spożywać można na surowo, wyschnięte należy wcześniej upiec. Kasztany często podawane są w postaci słodkiej pasty, doskonałej jako dodatek do naleśników czy pancakes. W Niemczech popularna jest również zupa kasztanowa. Podawać ją można na słodko, czyli w wersji mlecznej lub na słono, tak jak tradycyjną zupę. Kasztany jadalne coraz częściej są dostępne w naszych supermarketach, bez problemu można więc spróbować przyrządzić to zaskakujące swoim smakiem danie. Ważne jest, aby nie przyćmić smaku kasztanów, dlatego użyj tylko kilku dodatków, jak ziemniaki, cebula oraz seler naciowy, a całość zalej delikatną bulionetką. Na wierzchu zupy kasztanowej warto położyć kilka kasztanów, będzie wyglądała wtedy niezwykle wytwornie. Smacznego!