Zupa kasztanowa - krem z kasztanów jadalnych | Przepisy.pl pixel

Jesienna zupa z kasztanów

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
117 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

110 osób wydrukowało

Pobierz pdf

150 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku rozpuść margarynę i przesmaż delikatnie wszystkie warzywa pokrojone wcześniej na mniejsze kawałki. Dodaj również kasztany odkładając kilka szt. do dekoracji.

Krok 2

Całość zalej litrem wody, dodaj bulionetkę i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, zupę gotuj ok. 30 minut.

Krok 3

Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę za pomocą ręcznego blendera.

Krok 4

Krem dopraw do smaku, wlej do bulionówek. Wierzch posyp pokruszonymi kasztanami. Tip: Zupę podawaj z chrupiącymi grzankami.

1

Opinie o przepisie

  • Roksana Jóżwiak

    Roksana Jóżwiak , 28.12.2015

    Dobra, będę robić częściej

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jesienna zupa z kasztanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jesienna zupa z kasztanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jesienna zupa z kasztanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jesienna zupa z kasztanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jesienna zupa z kasztanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jesienna zupa z kasztanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jesienna zupa z kasztanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jesienna zupa z kasztanów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jesienna zupa z kasztanówJesienna zupa z kasztanów

Kasztany jadalne to wciąż w Polsce mało popularny składnik dań. Tymczasem poza granicami naszego kraju, np. we Francji czy na Węgrzech – dosłownie się nimi zajadają. Świeże kasztany jadalne spożywać można na surowo, wyschnięte należy wcześniej upiec. Kasztany często podawane są w postaci słodkiej pasty, doskonałej jako dodatek do naleśników czy pancakes. W Niemczech popularna jest również zupa kasztanowa. Podawać ją można na słodko, czyli w wersji mlecznej lub na słono, tak jak tradycyjną zupę. Kasztany jadalne coraz częściej są dostępne w naszych supermarketach, bez problemu można więc spróbować przyrządzić to zaskakujące swoim smakiem danie. Ważne jest, aby nie przyćmić smaku kasztanów, dlatego użyj tylko kilku dodatków, jak ziemniaki, cebula oraz seler naciowy, a całość zalej delikatną bulionetką. Na wierzchu zupy kasztanowej warto położyć kilka kasztanów, będzie wyglądała wtedy niezwykle wytwornie. Smacznego!