Jesienna zupa z kasztanów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jesienna zupa z kasztanów

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

110 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

103 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

136 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku rozpuść margarynę i przesmaż delikatnie wszystkie warzywa pokrojone wcześniej na mniejsze kawałki. Dodaj również kasztany odkładając kilka szt. do dekoracji.

Krok 2

Całość zalej litrem wody, dodaj bulionetkę i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, zupę gotuj ok. 30 minut.

Krok 3

Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę za pomocą ręcznego blendera.

Krok 4

Krem dopraw do smaku, wlej do bulionówek. Wierzch posyp pokruszonymi kasztanami. Tip: Zupę podawaj z chrupiącymi grzankami.

1

Opinie o przepisie

  • Roksana Jóżwiak

    Roksana Jóżwiak , 28.12.2015

    Dobra, będę robić częściej

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jesienna zupa z kasztanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jesienna zupa z kasztanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jesienna zupa z kasztanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jesienna zupa z kasztanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jesienna zupa z kasztanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jesienna zupa z kasztanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jesienna zupa z kasztanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jesienna zupa z kasztanów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jesienna zupa z kasztanówJesienna zupa z kasztanów

Kasztany jadalne to wciąż w Polsce mało popularny składnik dań. Tymczasem poza granicami naszego kraju, np. we Francji czy na Węgrzech – dosłownie się nimi zajadają. Świeże kasztany jadalne spożywać można na surowo, wyschnięte należy wcześniej upiec. Kasztany często podawane są w postaci słodkiej pasty, doskonałej jako dodatek do naleśników czy pancakes. W Niemczech popularna jest również zupa kasztanowa. Podawać ją można na słodko, czyli w wersji mlecznej lub na słono, tak jak tradycyjną zupę. Kasztany jadalne coraz częściej są dostępne w naszych supermarketach, bez problemu można więc spróbować przyrządzić to zaskakujące swoim smakiem danie. Ważne jest, aby nie przyćmić smaku kasztanów, dlatego użyj tylko kilku dodatków, jak ziemniaki, cebula oraz seler naciowy, a całość zalej delikatną bulionetką. Na wierzchu zupy kasztanowej warto położyć kilka kasztanów, będzie wyglądała wtedy niezwykle wytwornie. Smacznego!