Ciasto Marchewkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto Marchewkowe

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 mililitrów

250 gramów

1 szczypta

400 gramów

140 gramów

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

4 sztuki

150 gramów

1 łyżeczka

5 sztuk

2 łyżki

300 gramów

1 łyżka

90 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja rozbij, dodaj cukier oraz olej i wszystko dokładnie utrzyj, po czym miksuj przez minutę na najwyższych obrotach.

Krok 2

Do mąki dodaj proszek do pieczenia, cynamon, orzechy, sodę oraz sól.

Krok 3

Dorzuć marchew oraz rodzynki. Wymieszaj i połącz z jajkami. Miksuj do czasu, gdy uzyskasz jednolitą masę.

Krok 4

Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez ok. 60 minut.

Krok 5

Wyciągnij i poczekaj, aż ciasto się zupełnie schłodzi.

Krok 6

Teraz przygotuj polewę. Do twarogu dodaj cukier puder, syrop klonowy oraz aromat waniliowy i zmiksuj.

Krok 7

Ciasto posmaruj masą i odstaw, aby się schłodziło.

pasibrzuch

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto Marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej