Zupa marchewkowa z imbirowo-pomarańczową nutą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa marchewkowa z imbirowo-pomarańczową nutą

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

2

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

200 mililitrów

200 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, czosnek, imbir oraz chilli podsmażamy na patelni przez 3-5 minut. Dodajemy marchewkę, curry, trawę cytrynową oraz skórkę pomarańczową, zmniejszamy płomień gazu i podgrzewamy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Następnie podsmażone warzywa zalewamy bulionem przygotowanym z litra wody i bulionetki drobiowej Knorr, jogurtem oraz śmietanką, przyprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy przez kwadrans. Kiedy marchewka zmięknie miksujemy całość blenderem, doprawiamy do smaku.

Krok 2

Zupę rozlewamy do miseczek, doprawiamy do smaku, przed podaniem polewamy śmietanką i posypujemy curry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa marchewkowa z imbirowo-pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa marchewkowa z imbirowo-pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa marchewkowa z imbirowo-pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa marchewkowa z imbirowo-pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa marchewkowa z imbirowo-pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa marchewkowa z imbirowo-pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa marchewkowa z imbirowo-pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa marchewkowa z imbirowo-pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej