Zupa marchewkowa z imbirowo-pomarańczową nutą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa marchewkowa z imbirowo-pomarańczową nutą

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

2

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

200 mililitrów

200 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, czosnek, imbir oraz chilli podsmażamy na patelni przez 3-5 minut. Dodajemy marchewkę, curry, trawę cytrynową oraz skórkę pomarańczową, zmniejszamy płomień gazu i podgrzewamy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Następnie podsmażone warzywa zalewamy bulionem przygotowanym z litra wody i bulionetki drobiowej Knorr, jogurtem oraz śmietanką, przyprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy przez kwadrans. Kiedy marchewka zmięknie miksujemy całość blenderem, doprawiamy do smaku.

Krok 2

Zupę rozlewamy do miseczek, doprawiamy do smaku, przed podaniem polewamy śmietanką i posypujemy curry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa marchewkowa z imbirowo-pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa marchewkowa z imbirowo-pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa marchewkowa z imbirowo-pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa marchewkowa z imbirowo-pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa marchewkowa z imbirowo-pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa marchewkowa z imbirowo-pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa marchewkowa z imbirowo-pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa marchewkowa z imbirowo-pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej