Zupa marchewkowa z imbirowo-pomarańczową nutą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa marchewkowa z imbirowo-pomarańczową nutą

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

2

14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

200 mililitrów

200 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, czosnek, imbir oraz chilli podsmażamy na patelni przez 3-5 minut. Dodajemy marchewkę, curry, trawę cytrynową oraz skórkę pomarańczową, zmniejszamy płomień gazu i podgrzewamy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Następnie podsmażone warzywa zalewamy bulionem przygotowanym z litra wody i bulionetki drobiowej Knorr, jogurtem oraz śmietanką, przyprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy przez kwadrans. Kiedy marchewka zmięknie miksujemy całość blenderem, doprawiamy do smaku.

Krok 2

Zupę rozlewamy do miseczek, doprawiamy do smaku, przed podaniem polewamy śmietanką i posypujemy curry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa marchewkowa z imbirowo-pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa marchewkowa z imbirowo-pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa marchewkowa z imbirowo-pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa marchewkowa z imbirowo-pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa marchewkowa z imbirowo-pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa marchewkowa z imbirowo-pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa marchewkowa z imbirowo-pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa marchewkowa z imbirowo-pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej