Chłodnik po dyrektorsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik po dyrektorsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

150 gramów

800 gramów

300 mililitrów

100 mililitrów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Truskawki przebierz, opłucz i usuń szypułki.

Krok 2

Rozdrobnij je w mikserze razem ze śmietaną i cukrem.

Krok 3

Połącz z likierem, sokiem z cytryny i pomarańczy oraz winem. Dobrze wymieszaj. Podawaj po schłodzeniu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik po dyrektorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik po dyrektorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik po dyrektorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik po dyrektorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik po dyrektorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik po dyrektorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik po dyrektorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik po dyrektorsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej