Grzybowy krupnik przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grzybowy krupnik

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

90 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

6 łyżek

3 ziarna

3 sztuki

1 łyżka

1 pęczek

20 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby zalej wodą i odstaw na kilka godzin.

Grzybowy krupnik - Krok 1

Krok 2

Mięso włóż do około 2 litrów wody, dodaj listki laurowe, ziele angielskie oraz obraną włoszczyznę. Ugotuj wywar.

Grzybowy krupnik - Krok 2

Krok 3

Mięso i marchewkę pokrój w kostkę.

Grzybowy krupnik - Krok 3

Krok 4

Kasze opłucz i odsącz. Ziemniaki pokrój w kostkę.

Grzybowy krupnik - Krok 4

Krok 5

Do przecedzonego wywaru włóż grzyby i ziemniaki, zagotuj . Wsyp kaszę i gotuj jeszcze około 20 minut.

Grzybowy krupnik - Krok 5

Krok 6

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju, dodaj łopatkę, lekko zrumień i wraz z marchewką dodaj do zupy na 6 minut przed końcem gotowania. Przypraw Delikatem Knorr, solą, pieprzem.

Grzybowy krupnik - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Aga Aga

    Aga Aga , 02.03.2021

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzybowy krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzybowy krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzybowy krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzybowy krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzybowy krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzybowy krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzybowy krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzybowy krupnik - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej