Grzybowy krupnik przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grzybowy krupnik

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
179 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

124 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

6 łyżek

3 ziarna

3 sztuki

1 łyżka

1 pęczek

20 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby zalej wodą i odstaw na kilka godzin.

Grzybowy krupnik - Krok 1

Krok 2

Mięso włóż do około 2 litrów wody, dodaj listki laurowe, ziele angielskie oraz obraną włoszczyznę. Ugotuj wywar.

Grzybowy krupnik - Krok 2

Krok 3

Mięso i marchewkę pokrój w kostkę.

Grzybowy krupnik - Krok 3

Krok 4

Kasze opłucz i odsącz. Ziemniaki pokrój w kostkę.

Grzybowy krupnik - Krok 4

Krok 5

Do przecedzonego wywaru dodaj grzyby wraz z wodą po moczeniu i ziemniaki, zagotuj . Wsyp kaszę i gotuj jeszcze około 20 minut.

Grzybowy krupnik - Krok 5

Krok 6

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju, dodaj łopatkę, lekko zrumień i wraz z marchewką dodaj do zupy na 6 minut przed końcem gotowania. Przypraw Delikatem Knorr, solą, pieprzem.

Grzybowy krupnik - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • A co z wodą od grzybów

    A co z wodą od grzybów , 07.06.2024

    ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Janek

    Janek , 04.03.2022

    Krupnik to moja ulubiona zupa. Polecam tę wersję z dodatkiem grzybów suszonych. Do zupy dodaję jeszcze majeranek. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga Aga

    Aga Aga , 02.03.2021

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzybowy krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzybowy krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzybowy krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzybowy krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzybowy krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzybowy krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzybowy krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzybowy krupnik - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grzybowy krupnikGrzybowy krupnik

Grzyby zalej wodą i odstaw na kilka godzin.