Jajka po florentyńsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

648 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

201 osób wydrukowało

Pobierz pdf

609 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

150 gramów

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

250 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do przygotowania sosu wymieszaj majonez Hellmann's wraz z otartą skórką z cytryny, dodaj szczypior i 10 ml wody. Sos podgrzej łagodnie, ok. 3 minut, mieszaj cały czas do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odstaw na bok trzymając sos w cieple.

Krok 2

Zagotuj wodę w dużej patelni. Dodaj kostkę Knorr, mieszaj do momentu rozpuszczenia. Następnie dodaj szpinak i gotuj 2 minuty. Szpinak odcedź i pozostaw również w cieple.

Krok 3

Do niedużego rondla wlej wodę i zagotuj, dodaj ocet. Zmniejsz ogień, wodę zamieszaj łyżką aby powstał “wir” a następnie wbijaj po jednym jajku. Gotuj je 3-5 minut, następnie wyjmij jajka ostrożnie łyżką cedzakową.

Krok 4

Połówki bułki posmaruj Ramą, nałóż na obie połówki zblanszowany szpinak, połóż ugotowane jajka a następnie polej przygotowanym wcześniej sosem holenderskim. Wierzch oprósz świeżo zmielonym pieprzem i podawaj.

3

Opinie o przepisie

  • Anna Klimowicz

    Anna Klimowicz, 04.09.2016

    Po wiedeńsku to mniej niż na miękko w szklance i z masłem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Baranowicz

    Piotr Baranowicz, 03.09.2016

    To jest jajko po Wiedeńsku , czyli sadzone ,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kulinarne przeboje

    Kulinarne przeboje, 03.09.2016

    Wyglądają przepysznie <3

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka po florentyńsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka po florentyńsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka po florentyńsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka po florentyńsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka po florentyńsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka po florentyńsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka po florentyńsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka po florentyńskuJajka po florentyńsku

Podaj na sobotnie lub niedzielne śniadanie, jako przekąskę lub przystawkę – jajka po florentyńsku. Danie pełne smaku otrzymasz za sprawą bulionu oraz sosu holenderskiego, a także płynnego żółtka. Uzyskasz je, przygotowując jajka w koszulkach. Zagotuj wodę z octem, a następnie zamieszaj, by powstał wir. Wtedy białko „zawinie” się wokół żółtka, które pozostanie delikatne i wypłynie po przekrojeniu. Do przygotowania potrawy potrzebujesz także szpinaku. Należy go dusić pod przykryciem, z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Szpinak oraz jajko ułóż na podgrzanym pieczywie: kajzerce albo kromce chleba tostowego. Możesz wcześniej podsmażyć chleb na patelni lub upiec w piekarniku. Jajka po florentyńsku przed podaniem posyp świeżo zmielonym pieprzem, posiekanym szczypiorkiem lub połóż na wierzch listki rukoli. Jeśli danie serwujesz jako przystawkę, podaj je z sałatą lodową, z odrobiną oliwą z oliwek. Wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji i poznaj nowy sposób na ciepłe śniadanie.