Jajka benedyktyńskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka benedyktyńskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
476 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

348 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

4 plastry

1 łyżeczka

4 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułki pokrój na 2 cm kromki i zapiecz chwilę w piekarniku.

Krok 2

Plastry boczku rozłóż na pergaminie i upiecz na chrupko w nagrzanym piekarniku.

Krok 3

W rondelku zagotuj wodę z octem i odrobiną soli, zamieszaj łyżką i wbijaj delikatnie jajka do wrzącej wody. Gotuj 2 minuty. Wyjmij cedzakowa łyżką i odcedź.

Krok 4

Na chrupkich tostach ułóż plasterki boczku i ugotowane jajka. Polej każde z nich sosem holenderskim i udekoruj gałązkami koperku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka benedyktyńskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka benedyktyńskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka benedyktyńskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka benedyktyńskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka benedyktyńskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka benedyktyńskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka benedyktyńskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka benedyktyńskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka benedyktyńskieJajka benedyktyńskie

Jajka benedyktyńskie to dobre rozwiązanie na efektowne śniadanie, zarówno od święta, jak i na co dzień. Jajko w koszulce zaserwowane na grzance, to także świetny sposób na przystawkę. Do przygotowania dania wykorzystaj kajzerkę, bagietkę lub chleb tostowy. Kromki pieczywa zapiecz w piekarniku lub podsmaż z obydwu stron na patelni. Tak samo możesz postąpić z plastrami wędzonego boczku lub szynki parmeńskiej. Jajka wbij bezpośrednio do wrzącej wody ugotowanej z dodatkiem octu. Zanim wbijesz jajko, zamieszaj wodę, by stworzyć wir. Kiedy białko się zetnie, delikatnie wyjmij jajko. Potrawę warto wzbogacić innymi składnikami, np. szparagami. Jajka benedyktyńskie podawaj z sosem holenderskim lub z sosem majonezowym z chrzanem. Możesz delikatnie posypać je pieprzem. Jajka zaserwuj w towarzystwie miksu sałat z oliwą lub sałatki z pomidorów i bazylii. Do dekoracji użyj koperku lub posiekanego szczypiorku. Sprawdź nasz przepis na jajka benedyktyńskie i koniecznie podziel się z nami swoją opinią.