Quiche z ratatują przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Quiche z ratatują

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

21

449 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

250 osób wydrukowało

Pobierz pdf

450 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

500 gramów

3 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

125 gramów

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

60 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto wyłóż do formy i piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Posiekaj pomidory, czosnek, cebule. Pokrój w paski papryki. Pokrój w plastry cukinie. Bakłażany pokrój w kostkę.

Quiche z ratatują - Krok 1

Krok 2

Przygotuj ratatuję: w garnku na oliwie podsmaż cebulę, czosnek, bakłażana, cukinie i paprykę.

Quiche z ratatują - Krok 2

Krok 3

Dodaj pomidory, tymianek i liść laurowy, dodaj Bulion warzywny Knorr. Duś wszystko około 15 minut tak, aby większość płynu odparowała.

Quiche z ratatują - Krok 3

Krok 4

Ratatuję wyłóż na upieczony spód ciasta, posyp mozzarellą, natką, bazylią i podawaj.

Quiche z ratatują - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quiche z ratatują - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quiche z ratatują - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quiche z ratatują - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quiche z ratatują - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quiche z ratatują - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quiche z ratatują - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quiche z ratatują - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Quiche z ratatują - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Quiche z ratatująQuiche z ratatują

Chrupiące ciasto francuskie i aromatyczne duszone warzywa podane z podpieczoną mozzarellą to danie, które sprawdzi się m.in. jako smaczna kolacja. Quiche z ratatują polubią zwłaszcza miłośnicy kuchni prowansalskiej. Gotowe ciasto francuskie wyłóż do formy i upiecz. Warzywną mieszankę przyrządzisz z pokrojonych na cząstki: cukinii, bakłażanów, zielonej papryki, pomidorów bez skórki, cebuli oraz czosnku. Wszystkie te składniki podsmaż, a potem duś przez jakiś czas, aby nabrały wyrazistości. Pomogą w tym zioła, dzięki którym potrawa będzie bardziej aromatyczna. Wykorzystaj tymianek i liść laurowy, ale też bazylię i świeżo zmielony pieprz. Kiedy smaki już się dokładnie połączą, wyłóż warzywa na spód z ciasta francuskiego, poukładaj na wierzchu mozzarellę i posyp danie natką pietruszki albo świeżą bazylią. Potrawa będzie wyśmienita również z innymi rodzajami sera – sprawdzi się na przykład grecka feta lub parmezan. Szukasz przepisu na apetyczną potrawę? Przygotuj quiche z warzywami, bazując na podanym tu przepisie.