Quiche z ratatują

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

17

395 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

214 osób wydrukowało

Pobierz pdf

368 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

500 gramów

3 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

125 gramów

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

60 mililitrów

0

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto wyłóż do formy i piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Posiekaj pomidory, czosnek, cebule. Pokrój w paski papryki. Pokrój w plastry cukinie. Bakłażany pokrój w kostkę.

Quiche z ratatują - Krok 1

Krok 2

Przygotuj ratatuję: w garnku na oliwie podsmaż cebulę, czosnek, bakłażana, cukinie i paprykę.

Quiche z ratatują - Krok 2

Krok 3

Dodaj pomidory, tymianek i liść laurowy, dodaj Bulionetkę warzywną Knorr. Duś wszystko około 15 minut tak, aby większość płynu odparowała.

Quiche z ratatują - Krok 3

Krok 4

Ratatuję wyłóż na upieczony spód ciasta, posyp mozzarellą, natką, bazylią i podawaj.

Quiche z ratatują - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Quiche z ratatująQuiche z ratatują

Chrupiące ciasto francuskie i aromatyczne duszone warzywa podane z podpieczoną mozzarellą to danie, które sprawdzi się m.in. jako smaczna kolacja. Quiche z ratatują polubią zwłaszcza miłośnicy kuchni prowansalskiej. Gotowe ciasto francuskie wyłóż do formy i upiecz. Warzywną mieszankę przyrządzisz z pokrojonych na cząstki: cukinii, bakłażanów, zielonej papryki, pomidorów bez skórki, cebuli oraz czosnku. Wszystkie te składniki podsmaż, a potem duś przez jakiś czas, aby nabrały wyrazistości. Pomogą w tym zioła, dzięki którym potrawa będzie bardziej aromatyczna. Wykorzystaj tymianek i liść laurowy, ale też bazylię i świeżo zmielony pieprz. Kiedy smaki już się dokładnie połączą, wyłóż warzywa na spód z ciasta francuskiego, poukładaj na wierzchu mozzarellę i posyp danie natką pietruszki albo świeżą bazylią. Potrawa będzie wyśmienita również z innymi rodzajami sera – sprawdzi się na przykład grecka feta lub parmezan. Szukasz przepisu na apetyczną potrawę? Przygotuj quiche z warzywami, bazując na podanym tu przepisie.