
Składniki
300 gramów
500 gramów
3 sztuki
3 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
125 gramów
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
60 mililitrów
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto wyłóż do formy i piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Posiekaj pomidory, czosnek, cebule. Pokrój w paski papryki. Pokrój w plastry cukinie. Bakłażany pokrój w kostkę.

Krok 2
Przygotuj ratatuję: w garnku na oliwie podsmaż cebulę, czosnek, bakłażana, cukinie i paprykę.

Krok 3
Dodaj pomidory, tymianek i liść laurowy, dodaj Bulion warzywny Knorr. Duś wszystko około 15 minut tak, aby większość płynu odparowała.

Krok 4
Ratatuję wyłóż na upieczony spód ciasta, posyp mozzarellą, natką, bazylią i podawaj.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Quiche z ratatują
Chrupiące ciasto francuskie i aromatyczne duszone warzywa podane z podpieczoną mozzarellą to danie, które sprawdzi się m.in. jako smaczna kolacja. Quiche z ratatują polubią zwłaszcza miłośnicy kuchni prowansalskiej. Gotowe ciasto francuskie wyłóż do formy i upiecz. Warzywną mieszankę przyrządzisz z pokrojonych na cząstki: cukinii, bakłażanów, zielonej papryki, pomidorów bez skórki, cebuli oraz czosnku. Wszystkie te składniki podsmaż, a potem duś przez jakiś czas, aby nabrały wyrazistości. Pomogą w tym zioła, dzięki którym potrawa będzie bardziej aromatyczna. Wykorzystaj tymianek i liść laurowy, ale też bazylię i świeżo zmielony pieprz. Kiedy smaki już się dokładnie połączą, wyłóż warzywa na spód z ciasta francuskiego, poukładaj na wierzchu mozzarellę i posyp danie natką pietruszki albo świeżą bazylią. Potrawa będzie wyśmienita również z innymi rodzajami sera – sprawdzi się na przykład grecka feta lub parmezan. Szukasz przepisu na apetyczną potrawę? Przygotuj quiche z warzywami, bazując na podanym tu przepisie.