Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową

Autor: MAMBA

ratingratingratingratingrating

2

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

5 łyżek

1 szklanka

2 sztuki

4 sztuki

1 szklanka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 pęczek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tuby kalmarów rozmrozić, opłukać zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować nadzienie: pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę, przesmażyć chwilę na oliwie czosnkowej z Tunezji; dodać posiekany czosnek (2 ząbki), świeże zioła i płatki chili, smażyć jeszcze chwilę; wymieszać z ryżem, kukurydzą, rozdrobnioną gorgonzolą i posiekaną natką.

Krok 2

Tuby kalmarów nafaszerować nadzieniem zostawiając ok. 2-3 cm u góry. Brzeg „zszyć” nicią spożywczą (można spiąć wykałaczkami ale zszycie jest skuteczniejsze i prostsze). Napełnione tuby włożyć do szkła żaroodpornego, obficie polać tunezyjską oliwą czosnkową, obłożyć pozostałym czosnkiem pokrojonym na grubsze płatki i

Krok 3

Zapiekać w 180 stopniach C ok. pół godziny (tak żeby kalmary lekko się zrumieniły). Pod koniec zapiekania kalmary posolić.

MAMBA

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Fasolka po bretońsku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.

Czytaj więcej