Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową

Autor: MAMBA

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

4 sztuki

1 pęczek

1 szklanka

1 łyżka

4 sztuki

1 łyżeczka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tuby kalmarów rozmrozić, opłukać zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować nadzienie: pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę, przesmażyć chwilę na oliwie czosnkowej z Tunezji; dodać posiekany czosnek (2 ząbki), świeże zioła i płatki chili, smażyć jeszcze chwilę; wymieszać z ryżem, kukurydzą, rozdrobnioną gorgonzolą i posiekaną natką.

Krok 2

Tuby kalmarów nafaszerować nadzieniem zostawiając ok. 2-3 cm u góry. Brzeg „zszyć” nicią spożywczą (można spiąć wykałaczkami ale zszycie jest skuteczniejsze i prostsze). Napełnione tuby włożyć do szkła żaroodpornego, obficie polać tunezyjską oliwą czosnkową, obłożyć pozostałym czosnkiem pokrojonym na grubsze płatki i

Krok 3

Zapiekać w 180 stopniach C ok. pół godziny (tak żeby kalmary lekko się zrumieniły). Pod koniec zapiekania kalmary posolić.

MAMBA

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej