Wiosenny makaron z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

241 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

184 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

273 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

1 opakowanie

300 gramów

400 gramów

200 gramów

200 gramów

100 gramów

3 łyżki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj na sposób al dente, według zaleceń producenta.

Krok 2

Posiekaj drobno czosnek szparagi obierz, odetnij ich zdrewniałe części, przetnij po długości na pół . Szparagi gotuj 4-5 minut w lekko osolonej wodzie. A następnie schłodź w zimnej wodzie, pokrój w 3 cm kawałki. Szpinak umyj, osusz, oderwij końcówki łodygi listków.

Krok 3

Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmaż czosnek. Gdy zacznie delikatnie zmieniać kolor, dodaj pomidory z puszki, Knorr Naturalnie Smaczne i dokładnie pomieszaj całość. Do sosu pomidorowego dodaj szparagi, szpinak i zielony groszek. Wszystko razem gotuj chwilę, dodaj makaron, dokładnie wymieszaj go z sosem.

Krok 4

Makaron rozłóż na talerze, posyp pokruszonym serem feta po wierzchu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do makaronu możesz dodać garść świeżo posiekanej bazylii, tymianku czy oregano.

Upewnij się, że ser, którego używasz, nie zawiera podpuszczki naturalnej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiosenny makaron z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiosenny makaron z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiosenny makaron z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiosenny makaron z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiosenny makaron z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiosenny makaron z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiosenny makaron z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wiosenny makaron z warzywamiWiosenny makaron z warzywami

Makaron fettuccine łączy się z wieloma różnorodnymi dodatkami i można przygotować z niego wiele smacznych potraw, także tych wegetariańskich. Doskonale smakuje np. wymieszany ze szparagami, szpinakiem, zielonym groszkiem i soczystymi pomidorami. Do takiej warzywnej kompozycji koniecznie dodaj świeże zioła – najlepiej tymianek, bazylię i oregano. Aby urozmaicić to danie, możesz posypać je dodatkowo pokruszonymi w moździerzu orzechami włoskimi. Wiosenny makaron z warzywami to propozycja na prosty w przygotowaniu bezmięsny obiad lub szybką kolację. Udekoruj potrawę świeżymi liśćmi bazylii i posiekaną natką pietruszki lub podawaj z grillowaną bagietką czosnkową, ciepłą focaccią z przyprawami lub wytrawnymi paluszkami z ciasta francuskiego (mogą być z dodatkiem oliwek, kminku czy sosu pomidorowego). Prześledź nasz przepis krok po kroku i zobacz, czego potrzebujesz do przygotowania tego pełnego smaków oraz aromatów prostego wegetariańskiego dania! Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.