Spaghetti alla carbonara 4 sery ze śmietaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti alla carbonara 4 sery ze śmietaną

Autor: Kamil

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

300 gramów

150 gramów

50 gramów

100 gramów

50 gramów

1 sztuka

6 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

250 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kroimy boczek w kostkę.

Krok 2

Siekamy 3 ząbki czosnku w bardzo drobną kosteczkę.

Krok 3

Siekamy natkę pietruszki.

Krok 4

Wstawiamy wodę na makaron.

Krok 5

Szykujemy większą miskę, do niej trzemy na najmniejszym oczku tarki: Ser żółty lillput, cheddar, mozarelle, parmezan.

Krok 6

Do miski z startymi serami dodajemy 5 białek z jajek oraz jedno żółtko następnie dodajemy sporo pieprzu i trochę soli.

Krok 7

Do miski z serami, jajkami, przyprawami dodajemy około 250g śmietany 18% następnie wszystko dokładnie mięszamy.

Krok 8

Kiedy mamy już przygotowane wszystkie produkty, solimy zagotowaną wodę na makaron jedną łyżką stołową soli oraz wrzucamy makaron. W międzyczasie sprawdzamy kiedy będzie dobry i odcedzamy.

Krok 9

Bierzemy garnek, wlewamy troszkę oliwy i smażymy boczek.

Krok 10

Kiedy boczek już dochodzi do siebie dodajemy czosnek i natkę pietruszki i chwilę, nie za długo smażymy.

Krok 11

Następnie odcedzony makaron wrzucamy do garnka z boczkiem, czosnkiem oraz natką pietruszki i chwilę smażymy aby makaron osiągnął wyższą temperaturę.

Krok 12

Kiedy makaron będzie rozgrzany, wyłączamy gaz i szybko wlewamy dość gęsta masę z miseczki (sery,jajka,smietana,przyprawy) do garnka z makaronem i boczkiem.

Krok 13

Po dodaniu ostatniego składnika na zgaszonym ogniu (makaron ma odpowiednia temp) mieszamy wszystko dokładnie, sery się rozpuszczą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti alla carbonara 4 sery ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti alla carbonara 4 sery ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti alla carbonara 4 sery ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti alla carbonara 4 sery ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti alla carbonara 4 sery ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti alla carbonara 4 sery ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti alla carbonara 4 sery ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti alla carbonara 4 sery ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej