Spaghetti alla carbonara 4 sery ze śmietaną
łatwe
5 osób zapisało

Składniki
500 gramów
300 gramów
150 gramów
50 gramów
100 gramów
50 gramów
1 sztuka
6 sztuk
1 szczypta
1 szczypta
250 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kroimy boczek w kostkę.
Krok 2
Siekamy 3 ząbki czosnku w bardzo drobną kosteczkę.
Krok 3
Siekamy natkę pietruszki.
Krok 4
Wstawiamy wodę na makaron.
Krok 5
Szykujemy większą miskę, do niej trzemy na najmniejszym oczku tarki: Ser żółty lillput, cheddar, mozarelle, parmezan.
Krok 6
Do miski z startymi serami dodajemy 5 białek z jajek oraz jedno żółtko następnie dodajemy sporo pieprzu i trochę soli.
Krok 7
Do miski z serami, jajkami, przyprawami dodajemy około 250g śmietany 18% następnie wszystko dokładnie mięszamy.
Krok 8
Kiedy mamy już przygotowane wszystkie produkty, solimy zagotowaną wodę na makaron jedną łyżką stołową soli oraz wrzucamy makaron. W międzyczasie sprawdzamy kiedy będzie dobry i odcedzamy.
Krok 9
Bierzemy garnek, wlewamy troszkę oliwy i smażymy boczek.
Krok 10
Kiedy boczek już dochodzi do siebie dodajemy czosnek i natkę pietruszki i chwilę, nie za długo smażymy.
Krok 11
Następnie odcedzony makaron wrzucamy do garnka z boczkiem, czosnkiem oraz natką pietruszki i chwilę smażymy aby makaron osiągnął wyższą temperaturę.
Krok 12
Kiedy makaron będzie rozgrzany, wyłączamy gaz i szybko wlewamy dość gęsta masę z miseczki (sery,jajka,smietana,przyprawy) do garnka z makaronem i boczkiem.
Krok 13
Po dodaniu ostatniego składnika na zgaszonym ogniu (makaron ma odpowiednia temp) mieszamy wszystko dokładnie, sery się rozpuszczą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej