Spaghetti alla carbonara 4 sery ze śmietaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti alla carbonara 4 sery ze śmietaną

Autor: Kamil

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

300 gramów

150 gramów

50 gramów

100 gramów

50 gramów

1 sztuka

6 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

250 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kroimy boczek w kostkę.

Krok 2

Siekamy 3 ząbki czosnku w bardzo drobną kosteczkę.

Krok 3

Siekamy natkę pietruszki.

Krok 4

Wstawiamy wodę na makaron.

Krok 5

Szykujemy większą miskę, do niej trzemy na najmniejszym oczku tarki: Ser żółty lillput, cheddar, mozarelle, parmezan.

Krok 6

Do miski z startymi serami dodajemy 5 białek z jajek oraz jedno żółtko następnie dodajemy sporo pieprzu i trochę soli.

Krok 7

Do miski z serami, jajkami, przyprawami dodajemy około 250g śmietany 18% następnie wszystko dokładnie mięszamy.

Krok 8

Kiedy mamy już przygotowane wszystkie produkty, solimy zagotowaną wodę na makaron jedną łyżką stołową soli oraz wrzucamy makaron. W międzyczasie sprawdzamy kiedy będzie dobry i odcedzamy.

Krok 9

Bierzemy garnek, wlewamy troszkę oliwy i smażymy boczek.

Krok 10

Kiedy boczek już dochodzi do siebie dodajemy czosnek i natkę pietruszki i chwilę, nie za długo smażymy.

Krok 11

Następnie odcedzony makaron wrzucamy do garnka z boczkiem, czosnkiem oraz natką pietruszki i chwilę smażymy aby makaron osiągnął wyższą temperaturę.

Krok 12

Kiedy makaron będzie rozgrzany, wyłączamy gaz i szybko wlewamy dość gęsta masę z miseczki (sery,jajka,smietana,przyprawy) do garnka z makaronem i boczkiem.

Krok 13

Po dodaniu ostatniego składnika na zgaszonym ogniu (makaron ma odpowiednia temp) mieszamy wszystko dokładnie, sery się rozpuszczą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti alla carbonara 4 sery ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti alla carbonara 4 sery ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti alla carbonara 4 sery ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti alla carbonara 4 sery ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti alla carbonara 4 sery ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti alla carbonara 4 sery ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti alla carbonara 4 sery ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti alla carbonara 4 sery ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej