Spaghetti alla carbonara 4 sery ze śmietaną
łatwe
5 osób zapisało

Składniki
500 gramów
300 gramów
150 gramów
50 gramów
100 gramów
50 gramów
1 sztuka
6 sztuk
1 szczypta
1 szczypta
250 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kroimy boczek w kostkę.
Krok 2
Siekamy 3 ząbki czosnku w bardzo drobną kosteczkę.
Krok 3
Siekamy natkę pietruszki.
Krok 4
Wstawiamy wodę na makaron.
Krok 5
Szykujemy większą miskę, do niej trzemy na najmniejszym oczku tarki: Ser żółty lillput, cheddar, mozarelle, parmezan.
Krok 6
Do miski z startymi serami dodajemy 5 białek z jajek oraz jedno żółtko następnie dodajemy sporo pieprzu i trochę soli.
Krok 7
Do miski z serami, jajkami, przyprawami dodajemy około 250g śmietany 18% następnie wszystko dokładnie mięszamy.
Krok 8
Kiedy mamy już przygotowane wszystkie produkty, solimy zagotowaną wodę na makaron jedną łyżką stołową soli oraz wrzucamy makaron. W międzyczasie sprawdzamy kiedy będzie dobry i odcedzamy.
Krok 9
Bierzemy garnek, wlewamy troszkę oliwy i smażymy boczek.
Krok 10
Kiedy boczek już dochodzi do siebie dodajemy czosnek i natkę pietruszki i chwilę, nie za długo smażymy.
Krok 11
Następnie odcedzony makaron wrzucamy do garnka z boczkiem, czosnkiem oraz natką pietruszki i chwilę smażymy aby makaron osiągnął wyższą temperaturę.
Krok 12
Kiedy makaron będzie rozgrzany, wyłączamy gaz i szybko wlewamy dość gęsta masę z miseczki (sery,jajka,smietana,przyprawy) do garnka z makaronem i boczkiem.
Krok 13
Po dodaniu ostatniego składnika na zgaszonym ogniu (makaron ma odpowiednia temp) mieszamy wszystko dokładnie, sery się rozpuszczą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























