Kalafiorowy makaron Alfredo z groszkiem
Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność
łatwe
45 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
50 gramów
2 sztuki
400 gramów
100 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 łyżeczka
150 gramów
40 gramów
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta w wodzie z dodatkiem kostki Knorr. Po ugotowaniu odcedź makaron (zachowaj wodę) i skrop go oliwą. W między czasie posiekaj czosnek i podziel kalafiora na małe różyczki.
Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i podsmaż czosnek z kalafiorem. Jak będzie rumiany wlej 150 ml wody z gotowania makaronu.
Krok 3
Parmezan zetrzyj na drobnej tarce. W 150 ml wody (możesz użyć wodę z gotowania makaronu) wymieszaj Fix Knorr.
Krok 4
Na patelnie z sosem wlej Fix Knorr, dodaj groszek, musztardę oraz parmezan. Całość dokładnie wymieszaj rózgą.
Krok 5
Teraz dodaj makaron, wymieszaj i zagotuj do połączenia się składników.
Krok 6
Wyciśnij sok i zetrzyj skórkę z cytryny. Kiełki oraz rukiew wodną umyj i osusz. Makaron dopraw sokiem z cytryny i przełóż na talerz. Posyp skórką z cytryny, kiełkami i rukwią. Podawaj natychmiast.

Dobra rada:
Tradycyjny makaron Alfredo jest tylko z masłem i parmezanem. W tym przepisie makaron jest bardziej serowy i kremowy. Groszek możesz zastąpić np. zielonymi szparagami. Danie podawaj posypane dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.
Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kalafiorowy makaron Alfredo z groszkiem
Makarony to domena kuchni włoskiej, w której odgrywają główną rolę. Jeśli lubicie pasty z dodatkami i aromatycznymi sosami, wypróbujcie nasz przepis na kalafiorowy makaron Alfredo z groszkiem. Wyjątkowość tego dania budowana jest przez ciekawe połączenie składników, czyli tytułowego kalafiora i groszku, a także parmezanu, musztardy, rukwi wodnej, masła oraz cytryny. Co więcej – na przygotowanie dania nie poświęcicie więcej niż 30 minut!
Dla kogo?
Kalafiorowy makaron to propozycja dla tych z was, którzy rozkochali się w kuchni włoskiej.
Na jaką okazję?
Makaron sprawdzi się zawsze! To idealny pomysł na codzienny oraz świąteczny obiad, jak i na domowe uroczystości.
Czy wiesz, że?
Parmezan pochodzi z północnych Włoch, gdzie do dziś wytwarzany jest z najwyższej jakości mleka pochodzącego od krów rasy reggiana. Ogromne znaczenie ma sposób żywienia zwierząt, który jest ściśle kontrolowany.
Dla urozmaicenia:
Groszek można zastąpić zielonymi szparagami. Serwując danie, nie zapomnij o świeżo zmielonym pieprzu, którym obficie posyp makaron.