Kalafiorowy makaron Alfredo z groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kalafiorowy makaron Alfredo z groszkiem

Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

50 gramów

2 sztuki

400 gramów

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 łyżeczka

150 gramów

40 gramów

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta w wodzie z dodatkiem kostki Knorr. Po ugotowaniu odcedź makaron (zachowaj wodę) i skrop go oliwą. W między czasie posiekaj czosnek i podziel kalafiora na małe różyczki.

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i podsmaż czosnek z kalafiorem. Jak będzie rumiany wlej 150 ml wody z gotowania makaronu.

Krok 3

Parmezan zetrzyj na drobnej tarce. W 150 ml wody (możesz użyć wodę z gotowania makaronu) wymieszaj Fix Knorr.

Krok 4

Na patelnie z sosem wlej Fix Knorr, dodaj groszek, musztardę oraz parmezan. Całość dokładnie wymieszaj rózgą.

Krok 5

Teraz dodaj makaron, wymieszaj i zagotuj do połączenia się składników.

Krok 6

Wyciśnij sok i zetrzyj skórkę z cytryny. Kiełki oraz rukiew wodną umyj i osusz. Makaron dopraw sokiem z cytryny i przełóż na talerz. Posyp skórką z cytryny, kiełkami i rukwią. Podawaj natychmiast.

przepisy.pl

Dobra rada:

Tradycyjny makaron Alfredo jest tylko z masłem i parmezanem. W tym przepisie makaron jest bardziej serowy i kremowy. Groszek możesz zastąpić np. zielonymi szparagami. Danie podawaj posypane dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. 

Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalafiorowy makaron Alfredo z groszkiem      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalafiorowy makaron Alfredo z groszkiem      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalafiorowy makaron Alfredo z groszkiem      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalafiorowy makaron Alfredo z groszkiem      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalafiorowy makaron Alfredo z groszkiem      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalafiorowy makaron Alfredo z groszkiem      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalafiorowy makaron Alfredo z groszkiem      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalafiorowy makaron Alfredo z groszkiem      - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kalafiorowy makaron Alfredo z groszkiem     Kalafiorowy makaron Alfredo z groszkiem

Makarony to domena kuchni włoskiej, w której odgrywają główną rolę. Jeśli lubicie pasty z dodatkami i aromatycznymi sosami, wypróbujcie nasz przepis na kalafiorowy makaron Alfredo z groszkiem. Wyjątkowość tego dania budowana jest przez ciekawe połączenie składników, czyli tytułowego kalafiora i groszku, a także parmezanu, musztardy, rukwi wodnej, masła oraz cytryny. Co więcej – na przygotowanie dania nie poświęcicie więcej niż 30 minut!

Dla kogo?

Kalafiorowy makaron to propozycja dla tych z was, którzy rozkochali się w kuchni włoskiej. 

Na jaką okazję?

Makaron sprawdzi się zawsze! To idealny pomysł na codzienny oraz świąteczny obiad, jak i na domowe uroczystości.

Czy wiesz, że?

Parmezan pochodzi z północnych Włoch, gdzie do dziś wytwarzany jest z najwyższej jakości mleka pochodzącego od krów rasy reggiana. Ogromne znaczenie ma sposób żywienia zwierząt, który jest ściśle kontrolowany.

Dla urozmaicenia:

Groszek można zastąpić zielonymi szparagami. Serwując danie, nie zapomnij o świeżo zmielonym pieprzu, którym obficie posyp makaron.