Kalafiorowy makaron Alfredo z groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kalafiorowy makaron Alfredo z groszkiem

Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

50 gramów

2 sztuki

400 gramów

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 łyżeczka

150 gramów

40 gramów

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta w wodzie z dodatkiem kostki Knorr. Po ugotowaniu odcedź makaron (zachowaj wodę) i skrop go oliwą. W między czasie posiekaj czosnek i podziel kalafiora na małe różyczki.

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i podsmaż czosnek z kalafiorem. Jak będzie rumiany wlej 150 ml wody z gotowania makaronu.

Krok 3

Parmezan zetrzyj na drobnej tarce. W 150 ml wody (możesz użyć wodę z gotowania makaronu) wymieszaj Fix Knorr.

Krok 4

Na patelnie z sosem wlej Fix Knorr, dodaj groszek, musztardę oraz parmezan. Całość dokładnie wymieszaj rózgą.

Krok 5

Teraz dodaj makaron, wymieszaj i zagotuj do połączenia się składników.

Krok 6

Wyciśnij sok i zetrzyj skórkę z cytryny. Kiełki oraz rukiew wodną umyj i osusz. Makaron dopraw sokiem z cytryny i przełóż na talerz. Posyp skórką z cytryny, kiełkami i rukwią. Podawaj natychmiast.

przepisy.pl

Dobra rada:

Tradycyjny makaron Alfredo jest tylko z masłem i parmezanem. W tym przepisie makaron jest bardziej serowy i kremowy. Groszek możesz zastąpić np. zielonymi szparagami. Danie podawaj posypane dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. 

Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalafiorowy makaron Alfredo z groszkiem      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalafiorowy makaron Alfredo z groszkiem      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalafiorowy makaron Alfredo z groszkiem      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalafiorowy makaron Alfredo z groszkiem      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalafiorowy makaron Alfredo z groszkiem      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalafiorowy makaron Alfredo z groszkiem      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalafiorowy makaron Alfredo z groszkiem      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalafiorowy makaron Alfredo z groszkiem      - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kalafiorowy makaron Alfredo z groszkiem     Kalafiorowy makaron Alfredo z groszkiem

Makarony to domena kuchni włoskiej, w której odgrywają główną rolę. Jeśli lubicie pasty z dodatkami i aromatycznymi sosami, wypróbujcie nasz przepis na kalafiorowy makaron Alfredo z groszkiem. Wyjątkowość tego dania budowana jest przez ciekawe połączenie składników, czyli tytułowego kalafiora i groszku, a także parmezanu, musztardy, rukwi wodnej, masła oraz cytryny. Co więcej – na przygotowanie dania nie poświęcicie więcej niż 30 minut!

Dla kogo?

Kalafiorowy makaron to propozycja dla tych z was, którzy rozkochali się w kuchni włoskiej. 

Na jaką okazję?

Makaron sprawdzi się zawsze! To idealny pomysł na codzienny oraz świąteczny obiad, jak i na domowe uroczystości.

Czy wiesz, że?

Parmezan pochodzi z północnych Włoch, gdzie do dziś wytwarzany jest z najwyższej jakości mleka pochodzącego od krów rasy reggiana. Ogromne znaczenie ma sposób żywienia zwierząt, który jest ściśle kontrolowany.

Dla urozmaicenia:

Groszek można zastąpić zielonymi szparagami. Serwując danie, nie zapomnij o świeżo zmielonym pieprzu, którym obficie posyp makaron.