Jednogarnkowy makaron przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jednogarnkowy makaron

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

162 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 słoik

400 gramów

600 gramów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynie umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Pomidorki umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Wlej do garnka sos Knorr, dodaj śmietanę i wszystko chwilę zagotuj.

Krok 3

Teraz dodaj pomidorki, makaron oraz dynię. Gotuj wszystko na małym ogniu mieszając ostrożnie od czasu do czasu przez ok 10-15 minut, aż makaron zmięknie. Podawaj z świeżymi listkami bazylii.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz użyć również innych makaronów jak np. penne. Jeśli w trakcie gotowania uznasz, że sos jest zbyt gęsty dolej odrobinę wody.

Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

1

Opinie o przepisie

  • Marta

    Marta , 16.09.2022

    Nie byłam przekonana do połączenia makaronu z dynią. Zmieniłam zdanie po wypróbowaniu tego przepisu. Pycha! Danie posypałam parmezanem.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jednogarnkowy makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jednogarnkowy makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jednogarnkowy makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jednogarnkowy makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jednogarnkowy makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jednogarnkowy makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jednogarnkowy makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jednogarnkowy makaron - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jednogarnkowy makaronJednogarnkowy makaron

Zazwyczaj kuchenną codziennością jest sterta naczyń w zlewie, będąca pozostałością po przygotowywaniu posiłku. Widok ten można łatwo zmienić, jeśli wybierzecie dania jednogarnkowe, takie jak włoski makaron z sosem bolognese, dynią piżmową i pomarańczowymi pomidorkami. Co wyróżnia tę potrawę? Idealny smak, łatwość oraz krótki czas przygotowania. Makaron przypadnie więc do gustu tym z was, którzy nie mogą poświęcić kilku godzin na codzienne gotowanie.

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika prostej i aromatycznej kuchni włoskiej.

Na jaką okazję?

Jednogarnkowy makaron z sosem bolońskim to doskonała propozycja na urozmaicenie codziennego menu obiadowego. Danie możecie przygotować także na kolację lub zaserwować podczas niespodziewanej wizyty gości.

Dla urozmaicenia:

Spaghetti możesz zastąpić makaronem penne lub inną ulubioną odmianą włoskiej pasty.