Zupa pietruszkowa z ziemniakami - przepis z natki | Przepisy.pl pixel

Zupa pietruszkowa z ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
21 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

112 osób wydrukowało

Pobierz pdf

209 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 dekagramów

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj wodę i dodaj do niej Bulionetki Knorr.

Zupa pietruszkowa z ziemniakami - Krok 1

Krok 2

Pietruszkę opłucz i drobno posiekaj.

Zupa pietruszkowa z ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki pokrój w kostkę i wraz z pietruszką włóż do garnka. Gotuj do momentu, gdy ziemniaki staną się miękkie.

Zupa pietruszkowa z ziemniakami - Krok 3

Krok 4

Odlej około 1 szklanki zupy, dodaj do niej śmietanę i wymieszaj. Następnie wlej do zupy i całość zagotuj. Na koniec dopraw zupę do smaku pieprzem i odrobiną soli. Podawaj.

Zupa pietruszkowa z ziemniakami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pietruszkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pietruszkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pietruszkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pietruszkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pietruszkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pietruszkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pietruszkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pietruszkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pietruszkowa z ziemniakamiZupa pietruszkowa z ziemniakami

Lubisz potrawy o oryginalnym smaku? Jeżeli tak, to mamy dla Ciebie propozycję nie do odrzucenia. Przed Tobą aromatyczna i apetyczna zupa pietruszkowa, która choć mniej popularna od rosołu czy pomidorowej, zachwyca licznymi walorami. Już teraz zapoznaj się z listą składników oraz recepturą i do dzieła!

Dla kogo?

Zupa pietruszkowa przepis sprawdzi się w kuchni wszystkich zwolenników aromatycznych potraw. Jeśli należysz do tego grona, to koniecznie sięgnij po naszą recepturę. Danie sprawdzi się także w kuchni osób lubiących szybkie i proste gotowanie. Nim się obejrzysz, a zupa będzie na stole.

Na jaką okazję?

Jeżeli szukasz pomysłu na codzienny obiad, to zupa pietruszkowa będzie strzałem w dziesiątkę. Przygotowanie tej potrawy zajmuje jedyne 40 minut! Pietruszkowa sprawdzi się także jako pierwsze danie podczas większej uroczystości. Obserwuj, jak szybko znika z talerzy Twoich gości.

Czy wiesz, że?

Przygotowanie tego dania nie jest bardzo trudne. Zupa pietruszkowa z ziemniakami to danie na bazie sześciu składników. Zagotuj wodę i dodaj do niej Bulionetki Knorr. Później zajmij się przygotowaniem najważniejszego dodatku, czyli pietruszki. Umyj ją, a później poszatkuj.

Dla urozmaicenia:

Mamy nadzieję, że nasza receptura przypadnie Ci do gustu. Jeżeli jednak chcesz wprowadzić pewne urozmaicenie do zupy, to możesz zmodyfikować listę składników o ulubione produkty. Możesz podać ją z ryżem lub zachować oryginalną wersję dania. Smacznego!