
Składniki
2 sztuki
3 łyżki
1 sztuka
0.5 szklanki
2 łyżki
1 pęczek
4 łyżki
3 łyżki
6 szklanek
700 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso wymieszaj z jajkiem i bułką tartą, wyrób, dopraw solą i pieprzem. Uformuj klopsy i obtocz je w mące.
Krok 2
Do gotującego się bulionu Knorra dodaj obraną i pokrojoną w plasterki marchew.
Krok 3
Wrzuć pulpeciki i gotuj 10 minut. Następnie je wyjmij i trzymaj w cieple.
Krok 4
Połącz mleko z kaszą i wlej do gotującego się bulionu Knorr.
Krok 5
Dopraw solą , pieprzem oraz sokiem z cytryny, włóż pulpety i posiekany koperek, gotuj 5 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa koperkowa
Zupy jarzynowe to świetna propozycja na ciepłe dni. Podawane w letniej temperaturze, z grzankami, jajkiem czy kluskami, mają właściwości orzeźwiające. Wśród popularnych zup tego typu, np. szczawiowej i botwinki, na uwagę zasługuje również koperkowa. Do jej przygotowania możesz wykorzystać bulion warzywny czy rosół z poprzedniego dnia. By wzbogacić danie, warto przyrządzić pulpeciki mięsne z jajkiem, dodatkiem bułki tartej oraz przypraw, obtoczone w mące. Wrzucone do wywaru z plasterkami marchewki stworzą bazę dla zupy, a udgotowane pulpety zastąpią wspomniane wcześniej grzanki czy makaron. Zgodnie z nazwą dania, niezbędny będzie również posiekany świeży koperek. By nie stracił swoich właściwości, czyli intensywnego koloru i smaku, należy dodać go na końcu do gotującego się wywaru. Kasza manna, zmieszana z mlekiem, nada całości gęstszą konsystencję. Zupa koperkowa może być podawana także na gorąco – bezpośrednio po ugotowaniu – lub podgrzewana. Sprawdź proponowany przepis i przyrządź smaczną potrawę dla całej rodziny.