Zupa koperkowa z mielonym mięsem z indyka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa koperkowa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

0.5 szklanki

2 łyżki

1 pęczek

4 łyżki

3 łyżki

6 szklanek

700 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wymieszaj z jajkiem i bułką tartą, wyrób, dopraw solą i pieprzem. Uformuj klopsy i obtocz je w mące.

Krok 2

Do gotującego się bulionu Knorra dodaj obraną i pokrojoną w plasterki marchew.

Krok 3

Wrzuć pulpeciki i gotuj 10 minut. Następnie je wyjmij i trzymaj w cieple.

Krok 4

Połącz mleko z kaszą i wlej do gotującego się bulionu Knorr.

Krok 5

Dopraw solą , pieprzem oraz sokiem z cytryny, włóż pulpety i posiekany koperek, gotuj 5 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa koperkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa koperkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa koperkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa koperkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa koperkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa koperkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa koperkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa koperkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa koperkowaZupa koperkowa

Zupy jarzynowe to świetna propozycja na ciepłe dni. Podawane w letniej temperaturze, z grzankami, jajkiem czy kluskami, mają właściwości orzeźwiające. Wśród popularnych zup tego typu, np. szczawiowej i botwinki, na uwagę zasługuje również koperkowa. Do jej przygotowania możesz wykorzystać bulion warzywny czy rosół z poprzedniego dnia. By wzbogacić danie, warto przyrządzić pulpeciki mięsne z jajkiem, dodatkiem bułki tartej oraz przypraw, obtoczone w mące. Wrzucone do wywaru z plasterkami marchewki stworzą bazę dla zupy, a udgotowane pulpety zastąpią wspomniane wcześniej grzanki czy makaron. Zgodnie z nazwą dania, niezbędny będzie również posiekany świeży koperek. By nie stracił swoich właściwości, czyli intensywnego koloru i smaku, należy dodać go na końcu do gotującego się wywaru. Kasza manna, zmieszana z mlekiem, nada całości gęstszą konsystencję. Zupa koperkowa może być podawana także na gorąco – bezpośrednio po ugotowaniu – lub podgrzewana. Sprawdź proponowany przepis i przyrządź smaczną potrawę dla całej rodziny.