Zupa koperkowa

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

0.5 szklanki

2 łyżki

1 pęczek

4 łyżki

3 łyżki

700 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wymieszaj z jajkiem i bułką tartą, wyrób, dopraw solą i pieprzem. Uformuj klopsy i obtocz je w mące.

Krok 2

Do gotującego się bulionu Knorra dodaj obraną i pokrojoną w plasterki marchew.

Krok 3

Wrzuć pulpeciki i gotuj 10 minut. Następnie je wyjmij i trzymaj w cieple.

Krok 4

Połącz mleko z kaszą i wlej do gotującego się bulionu Knorr.

Krok 5

Dopraw solą , pieprzem oraz sokiem z cytryny, włóż pulpety i posiekany koperek, gotuj 5 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa koperkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa koperkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa koperkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa koperkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa koperkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa koperkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa koperkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa koperkowaZupa koperkowa

Zupy jarzynowe to świetna propozycja na ciepłe dni. Podawane w letniej temperaturze, z grzankami, jajkiem czy kluskami, mają właściwości orzeźwiające. Wśród popularnych zup tego typu, np. szczawiowej i botwinki, na uwagę zasługuje również koperkowa. Do jej przygotowania możesz wykorzystać bulion warzywny czy rosół z poprzedniego dnia. By wzbogacić danie, warto przyrządzić pulpeciki mięsne z jajkiem, dodatkiem bułki tartej oraz przypraw, obtoczone w mące. Wrzucone do wywaru z plasterkami marchewki stworzą bazę dla zupy, a udgotowane pulpety zastąpią wspomniane wcześniej grzanki czy makaron. Zgodnie z nazwą dania, niezbędny będzie również posiekany świeży koperek. By nie stracił swoich właściwości, czyli intensywnego koloru i smaku, należy dodać go na końcu do gotującego się wywaru. Kasza manna, zmieszana z mlekiem, nada całości gęstszą konsystencję. Zupa koperkowa może być podawana także na gorąco – bezpośrednio po ugotowaniu – lub podgrzewana. Sprawdź proponowany przepis i przyrządź smaczną potrawę dla całej rodziny.