Żurek wegetariański na zakwasie - przepis z jajkiem | Przepisy.pl pixel

Wegetariański żurek podawany z jajkiem

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.25 sztuki

5 sztuk

2 sztuki

2 sztuki

2 szczypty

1 łyżeczka

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę obieramy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy: sól, pieprz, pokrojony w kostkę czosnek, ziele ang, liście laurowe i kostkę rosołową. Gotujemy ok 20 min.

Krok 2

Po tym czasie wstrząsamy zakwas na żurek i dolewamy do zupy. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Jeśli ktoś lubi gęściejsze zupy, można ją również zaprawić łyżką maki rozmieszaną w wodzie.

Krok 3

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na połówki lub w ćwiartki. Żurek rozlewamy do talerzy – podajemy z jajkiem.

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegetariański żurek podawany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegetariański żurek podawany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegetariański żurek podawany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegetariański żurek podawany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegetariański żurek podawany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegetariański żurek podawany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegetariański żurek podawany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegetariański żurek podawany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej