Żurek wegetariański na zakwasie - przepis z jajkiem | Przepisy.pl pixel

Wegetariański żurek podawany z jajkiem

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.25 sztuki

5 sztuk

2 sztuki

1 łyżeczka

2 szczypty

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę obieramy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy: sól, pieprz, pokrojony w kostkę czosnek, ziele ang, liście laurowe i kostkę rosołową. Gotujemy ok 20 min.

Krok 2

Po tym czasie wstrząsamy zakwas na żurek i dolewamy do zupy. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Jeśli ktoś lubi gęściejsze zupy, można ją również zaprawić łyżką maki rozmieszaną w wodzie.

Krok 3

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na połówki lub w ćwiartki. Żurek rozlewamy do talerzy – podajemy z jajkiem.

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegetariański żurek podawany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegetariański żurek podawany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegetariański żurek podawany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegetariański żurek podawany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegetariański żurek podawany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegetariański żurek podawany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegetariański żurek podawany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegetariański żurek podawany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej