
Składniki
1 opakowanie
10 łyżek
1 sztuka
2 plastry
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przepis na 2 pstrągi każdy po około 300-350 g. Umyj rybę i oskrob pod bieżącą zimną wodą. W ten sposób ręce nie będą "pachniały" ci cały wieczór rybą a jej zapach nie rozniesie się na całe mieszkanie :)
Krok 2
Obsyp obficie solą rybę z zewnątrz. Dodaj również 2 szczypty soli do środka. Następnie obsyp również tymiankiem z zewnątrz i nieco do środka. Wsyp rozkruszoną przyprawę w mini kostkach Knorr czosnek do środka ryby (lub 2 jeśli lubisz bardziej czosnkowe).
Krok 3
Umyj cytrynę. Odkrój część skóry z cytryny. Pokrój w słupki i włóż po kilka (8-10) słupków do ryby. Ukrój 2 plastry po ok. 2 mm masła. Następnie pokrój je w słupki i włóż równą ilość masła do obu ryb.
Krok 4
Przygotuj folię aluminiową. Potrzebujesz około 8 -10 cm dłuższy kawałek niż długość ryby Przygotowaną rybę połóż na na matowej stronie folii aluminiowej, tak aby po obu stronach ryby zostały równe kawałki folii a ryba żeby leżała na 1 połówce szerokości folii. (pewnie jak bym zrobił foto było by łatwiej odgadnąć o co mi chodzi, ale jestem w robocie i teraz mogę tylko podumać o pichceniu :P ).
Krok 5
Rybę w folii zawiń w tzw. pieroga, końcówki folii zwiń i zakręć jak w cukierku.
Grill musi być naprawdę gorący.
Grilluj 15 min. z każdej strony jeśli lubisz bardziej wypieczoną lub 10-12 min. z każdej strony dla mniej wypieczonej.
Uwaga, gdy będziesz zabierać się do jedzenia otwórz "pieroga" foliowego z daleka od twarzy, aby nie buchnęła Ci w twarz gorąca para.
Przygotuj cząstkę cytryny i skrop rybę. Skóra ryby odchodzi sama od mięsa.
Ehhh... smacznego ... głodny się zrobiłem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej