Ravioli ze szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ravioli ze szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

220 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

200 gramów

2 sztuki

1 pęczek

3 sztuki

40 mililitrów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ravioli ugotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy z oliwek.

Ravioli ze szparagami - Krok 1

Krok 2

Szparagi oczyść, obierz i pokrój w plasterki. Zdrewniałe końcówki szparagów usuń.

Ravioli ze szparagami - Krok 2

Krok 3

Szalotki i czosnek pokrój w drobną kostkę, następnie przesmaż na oliwie. Dodaj pokrojone szparagi.

Ravioli ze szparagami - Krok 3

Krok 4

Warzywa podsmaż na oliwie, wlej Sos w słoiku Śmietanowo - Paprykowy Knorr i następnie dodaj makaron ravioli. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz dolać trochę wody z gotowania ravioli. Zagotuj i natychmiast podawaj.

Ravioli ze szparagami - Krok 4

Krok 5

Porcję ravioli podawaj z rukolą, na wierzchu skropioną oliwą z oliwek i posypaną startym serem.

Ravioli ze szparagami - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Sławomir  szychta

    Sławomir szychta , 15.05.2016

    polecam niebo w generalnie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ravioli ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ravioli ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ravioli ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ravioli ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ravioli ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ravioli ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ravioli ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ravioli ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.

Czytaj więcej

Soczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ravioli ze szparagamiRavioli ze szparagami

Ravioli ze szparagami to danie godne polecenia szczególnie na uroczyste okazje. Niewielkie, przypominające nieco polskie uszka, włoskie pierożki, nadziewane są różnymi farszami, na przykład szpinakowym, grzybowym lub pomidorowym. Wybierz dowolny rodzaj – do delikatnych szparagów dobrze pasować będzie nadzienie warzywne. Obierz je z włókien – jeśli decydujesz się na ich białą wersję, a następnie oderwij zdrewniałe końcówki. Jeśli masz zamiar użyć nieco łagodniejszych w smaku zielonych szparagów, wystarczy odłamać ich końcówki. Nie gotuj warzyw – podsmaż je jedynie na oliwie razem z czosnkiem i szalotkami, a potem uduś w gęstym sosie śmietanowo-paprykowym. Kiedy będą gotowe, przełóż je na talerze, na każdą z porcji wykładając ugotowane wcześniej ravioli. Udekoruj wyrazistą rukolą lub łagodniejszą roszponką oraz startym serem. Najlepiej sprawdzą się twarde włoskie gatunki, takie jak parmezan czy pecorino. Przekonaj się, jak łatwo przygotujesz to danie. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią.