Lasagne z łososiem i małżami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne z łososiem i małżami

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 1,5 l wody, wrzuć Kostki do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr, gotuj, mieszając, około minuty. Dodaj tymianek i sok z cytryny. Do bulionu włóż łososia, gotuj kilka minut. Wyjmij łyżką cedzakową, a tymiankowy bulion pozostaw. Do drugiego garnka włóż małże i wlej wino. Przykryj i gotuj na mocnym ogniu. Gdy pokrywka zacznie lekko podskakiwać, przykryj garnek ścierką, złap za uszy i energicznie potrząsaj. Po dwóch minutach wszystkie małże powinny być otwarte - tym razem wyrzuć wszystkie zamknięte. Małże odcedź, wyjmij mięso, posługując się „szczypcami” zrobionymi z jednej z muszelek. Zrób sos: odmierz 1/2 szklanki wywaru, w którym gotowały się małże, uzupełnij tymiankowym bulionem do objętości szklanki. Żółtka roztrzep widelcem, połącz z kilkoma łyżkami sosu, szybko wymieszaj, wlej do pozostałego sosu i wymieszaj jeszcze raz. Połowę sosu połącz z mięsem małży, natką i koperkiem, przypraw do smaku solą morską. Rozgrzej piekarnik do 130 stopni, włącz termoobieg (jeśli nie masz termoobiegu, ustaw temperaturę na 150 stopni). W żaroodpornej formie (o wymiarach ok. 30x15 cm ) ułóż dwa płaty lasagne, tak aby się dotykały, ale nie zachodziły jeden na drugi. Na wierzchu rozłóż małże w sosie ziołowym i posyp częścią parmezanu. Przykryj dwoma płatami lasagne, rozłóż na wierzchu łososia, posyp parmezanem. Na wierzchu połóż dwa ostatnie płaty makaronu, polej pozostałym sosem i posyp resztą parmezanu. Przykryj formę folią aluminiową, piecz 30 minut. Pokrój na porcje po ostudzeniu, a bezpośrednio przed podaniem podgrzej jeszcze raz.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z łososiem i małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z łososiem i małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z łososiem i małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z łososiem i małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z łososiem i małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z łososiem i małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z łososiem i małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z łososiem i małżami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Gyros w picie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej