Lasagne z łososiem i małżami

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

79

15 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 1,5 l wody, wrzuć Kostki do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr, gotuj, mieszając, około minuty. Dodaj tymianek i sok z cytryny. Do bulionu włóż łososia, gotuj kilka minut. Wyjmij łyżką cedzakową, a tymiankowy bulion pozostaw. Do drugiego garnka włóż małże i wlej wino. Przykryj i gotuj na mocnym ogniu. Gdy pokrywka zacznie lekko podskakiwać, przykryj garnek ścierką, złap za uszy i energicznie potrząsaj. Po dwóch minutach wszystkie małże powinny być otwarte - tym razem wyrzuć wszystkie zamknięte. Małże odcedź, wyjmij mięso, posługując się „szczypcami” zrobionymi z jednej z muszelek. Zrób sos: odmierz 1/2 szklanki wywaru, w którym gotowały się małże, uzupełnij tymiankowym bulionem do objętości szklanki. Żółtka roztrzep widelcem, połącz z kilkoma łyżkami sosu, szybko wymieszaj, wlej do pozostałego sosu i wymieszaj jeszcze raz. Połowę sosu połącz z mięsem małży, natką i koperkiem, przypraw do smaku solą morską. Rozgrzej piekarnik do 130 stopni, włącz termoobieg (jeśli nie masz termoobiegu, ustaw temperaturę na 150 stopni). W żaroodpornej formie (o wymiarach ok. 30x15 cm ) ułóż dwa płaty lasagne, tak aby się dotykały, ale nie zachodziły jeden na drugi. Na wierzchu rozłóż małże w sosie ziołowym i posyp częścią parmezanu. Przykryj dwoma płatami lasagne, rozłóż na wierzchu łososia, posyp parmezanem. Na wierzchu połóż dwa ostatnie płaty makaronu, polej pozostałym sosem i posyp resztą parmezanu. Przykryj formę folią aluminiową, piecz 30 minut. Pokrój na porcje po ostudzeniu, a bezpośrednio przed podaniem podgrzej jeszcze raz.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z łososiem i małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z łososiem i małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z łososiem i małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z łososiem i małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z łososiem i małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z łososiem i małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z łososiem i małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej