Lasagne z łososiem i małżami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Lasagne z łososiem i małżami

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

15 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 1,5 l wody, wrzuć Kostki do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr, gotuj, mieszając, około minuty. Dodaj tymianek i sok z cytryny. Do bulionu włóż łososia, gotuj kilka minut. Wyjmij łyżką cedzakową, a tymiankowy bulion pozostaw. Do drugiego garnka włóż małże i wlej wino. Przykryj i gotuj na mocnym ogniu. Gdy pokrywka zacznie lekko podskakiwać, przykryj garnek ścierką, złap za uszy i energicznie potrząsaj. Po dwóch minutach wszystkie małże powinny być otwarte - tym razem wyrzuć wszystkie zamknięte. Małże odcedź, wyjmij mięso, posługując się „szczypcami” zrobionymi z jednej z muszelek. Zrób sos: odmierz 1/2 szklanki wywaru, w którym gotowały się małże, uzupełnij tymiankowym bulionem do objętości szklanki. Żółtka roztrzep widelcem, połącz z kilkoma łyżkami sosu, szybko wymieszaj, wlej do pozostałego sosu i wymieszaj jeszcze raz. Połowę sosu połącz z mięsem małży, natką i koperkiem, przypraw do smaku solą morską. Rozgrzej piekarnik do 130 stopni, włącz termoobieg (jeśli nie masz termoobiegu, ustaw temperaturę na 150 stopni). W żaroodpornej formie (o wymiarach ok. 30x15 cm ) ułóż dwa płaty lasagne, tak aby się dotykały, ale nie zachodziły jeden na drugi. Na wierzchu rozłóż małże w sosie ziołowym i posyp częścią parmezanu. Przykryj dwoma płatami lasagne, rozłóż na wierzchu łososia, posyp parmezanem. Na wierzchu połóż dwa ostatnie płaty makaronu, polej pozostałym sosem i posyp resztą parmezanu. Przykryj formę folią aluminiową, piecz 30 minut. Pokrój na porcje po ostudzeniu, a bezpośrednio przed podaniem podgrzej jeszcze raz.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z łososiem i małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z łososiem i małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z łososiem i małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z łososiem i małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z łososiem i małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z łososiem i małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z łososiem i małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
5 osób ogląda przepis:
Szybka zalewajka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej