
Składniki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj 1,5 l wody, wrzuć Kostki do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr, gotuj, mieszając, około minuty. Dodaj tymianek i sok z cytryny. Do bulionu włóż łososia, gotuj kilka minut. Wyjmij łyżką cedzakową, a tymiankowy bulion pozostaw. Do drugiego garnka włóż małże i wlej wino. Przykryj i gotuj na mocnym ogniu. Gdy pokrywka zacznie lekko podskakiwać, przykryj garnek ścierką, złap za uszy i energicznie potrząsaj. Po dwóch minutach wszystkie małże powinny być otwarte - tym razem wyrzuć wszystkie zamknięte. Małże odcedź, wyjmij mięso, posługując się „szczypcami” zrobionymi z jednej z muszelek. Zrób sos: odmierz 1/2 szklanki wywaru, w którym gotowały się małże, uzupełnij tymiankowym bulionem do objętości szklanki. Żółtka roztrzep widelcem, połącz z kilkoma łyżkami sosu, szybko wymieszaj, wlej do pozostałego sosu i wymieszaj jeszcze raz. Połowę sosu połącz z mięsem małży, natką i koperkiem, przypraw do smaku solą morską. Rozgrzej piekarnik do 130 stopni, włącz termoobieg (jeśli nie masz termoobiegu, ustaw temperaturę na 150 stopni). W żaroodpornej formie (o wymiarach ok. 30x15 cm ) ułóż dwa płaty lasagne, tak aby się dotykały, ale nie zachodziły jeden na drugi. Na wierzchu rozłóż małże w sosie ziołowym i posyp częścią parmezanu. Przykryj dwoma płatami lasagne, rozłóż na wierzchu łososia, posyp parmezanem. Na wierzchu połóż dwa ostatnie płaty makaronu, polej pozostałym sosem i posyp resztą parmezanu. Przykryj formę folią aluminiową, piecz 30 minut. Pokrój na porcje po ostudzeniu, a bezpośrednio przed podaniem podgrzej jeszcze raz.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej