Ryba po grecku

Autor: Islander85

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 sztuka

5 sztuk

2 sztuki

2 szklanki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozmrożoną rybę pokrój w kostkę i oprósz przyprawą Knorr. Odstaw na czas przygotowania warzyw.

Krok 2

Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wrzuć na roztopione masło. Por pokrój w talarki i dorzuć. Dopraw solą, pieprzem, dodaj liście laurowe. Duś około 20 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Można dodać 1/4 szkl wody. Po upływie czasu dodaj koncentrat i dobrze wymieszaj.

Krok 3

Jajko rozbełtaj w miseczce, wymieszaj z kawałkami ryby. Każdy kawałek obtocz w bułce tartej, smaż na margarynie. Usmażoną rybę dodaj do duszonych warzyw. Delikatnie wymieszaj i zostaw na ogniu jeszcze około 10 minut. Robię również wersję bez smażenia ryby, wtedy kawałki surowej wrzucam do warzyw, delikatnie mieszam i duszę wszystko jeszcze kwadrans.

Islander85

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Dorsz po włosku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba po greckuRyba po grecku

Duszony w warzywach delikatny filet z soli to smaczna propozycja nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale także na codzienny obiad. Można ją serwować w wersji bardziej pikantnej z chili lub łagodniejszej, kiedy w skład potrawy, oprócz ryby i duszonych warzyw (takich jak marchewka, pietruszka, seler czy por), wchodzą także przyprawy w postaci liścia laurowego, natki pietruszki oraz kopru. Panierowaną rybę dusi się razem z przysmażonymi warzywami i w takiej wersji można ją serwować jako samodzielne danie. Warto dołączyć do niej świeże pieczywo oraz surówki, np. z białej lub kiszonej kapusty. Ryba po grecku świetnie smakuje także z ryżem, ziemniakami w formie purée albo kaszą, najlepiej jęczmienną lub gryczaną. Możesz ją udekorować przed podaniem posiekanym koprem, natką pietruszki czy kolendrą, a także plastrami cytryny, pomidorkami koktajlowymi, czarnymi oliwkami i papryką. Istnieje również wiele wersji tej potrawy, w których podstawowy przepis uzupełnia się innymi warzywami, grzybami i owocami. Do włoszczyzny często dołącza się pieczarki, czerwoną paprykę, cebulę, a nawet brzoskwinie. Warto spróbować tej wersji ryby po grecku i sprawdzić, jak smakuje. Zrób to, przygotowując danie według naszego przepisu!