
Składniki
5 sztuk
1 sztuka
5 sztuk
2 sztuki
2 szklanki
0.5 sztuki
0.5 sztuki
3 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
1.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozmrożoną rybę pokrój w kostkę i oprósz przyprawą Knorr. Odstaw na czas przygotowania warzyw.
Krok 2
Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wrzuć na roztopione masło. Por pokrój w talarki i dorzuć. Dopraw solą, pieprzem, dodaj liście laurowe. Duś około 20 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Można dodać 1/4 szkl wody. Po upływie czasu dodaj koncentrat i dobrze wymieszaj.
Krok 3
Jajko rozbełtaj w miseczce, wymieszaj z kawałkami ryby. Każdy kawałek obtocz w bułce tartej, smaż na margarynie. Usmażoną rybę dodaj do duszonych warzyw. Delikatnie wymieszaj i zostaw na ogniu jeszcze około 10 minut. Robię również wersję bez smażenia ryby, wtedy kawałki surowej wrzucam do warzyw, delikatnie mieszam i duszę wszystko jeszcze kwadrans.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryba po grecku
Duszony w warzywach delikatny filet z soli to smaczna propozycja nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale także na codzienny obiad. Można ją serwować w wersji bardziej pikantnej z chili lub łagodniejszej, kiedy w skład potrawy, oprócz ryby i duszonych warzyw (takich jak marchewka, pietruszka, seler czy por), wchodzą także przyprawy w postaci liścia laurowego, natki pietruszki oraz kopru. Panierowaną rybę dusi się razem z przysmażonymi warzywami i w takiej wersji można ją serwować jako samodzielne danie. Warto dołączyć do niej świeże pieczywo oraz surówki, np. z białej lub kiszonej kapusty. Ryba po grecku świetnie smakuje także z ryżem, ziemniakami w formie purée albo kaszą, najlepiej jęczmienną lub gryczaną. Możesz ją udekorować przed podaniem posiekanym koprem, natką pietruszki czy kolendrą, a także plastrami cytryny, pomidorkami koktajlowymi, czarnymi oliwkami i papryką. Istnieje również wiele wersji tej potrawy, w których podstawowy przepis uzupełnia się innymi warzywami, grzybami i owocami. Do włoszczyzny często dołącza się pieczarki, czerwoną paprykę, cebulę, a nawet brzoskwinie. Warto spróbować tej wersji ryby po grecku i sprawdzić, jak smakuje. Zrób to, przygotowując danie według naszego przepisu!