
Składniki
1 szklanka
1 szczypta
1 szklanka
1 szczypta
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżka
2 sztuki
4 łyżki
2 łyżki
0.5 szklanki
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety drobno posiekaj, dociśnij, dodaj 3 łyżki bułki tartej, 2 jajka, wyrób masę.
Krok 2
Formuj małe kulki, obtocz je w tartej bułce, roztrzepanym jajku i ponownie w bułce.
Krok 3
Smaż partiami w rondlu na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Krok 4
Czosnek rozetrzyj z solą i pieprzem, dodaj ocet, miód, wino, orzechy, 2 łyżki bułki tartej. Zagotuj.
Krok 5
Do sosu włóż usmażone klopsiki. Podgrzej kilka minut, dodaj natkę.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej