Ratatuja z bobem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ratatuja z bobem

Autor: Aneta Klimecka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

- Warzywa myjemy, osuszamy. Plastry bakłażana moczymy 30 minut w osolonej wodzie, osuszamy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, a pomidory obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę.

Krok 2

- Na oliwie z oliwek extra vergine podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i plasterki czosnku, gdy zacznie pachnieć dodajemy bakłażana, gdy będzie miękki, dodajemy kolejno cukinię z papryką, a po chwili pomidory. Doprawiamy oregano, mini kostką knorr czosnek, solą i pieprzem i czekamy aż pomidorowy sos zgęstnieje. Gasimy płomień, dodajemy bób i delikatnie mieszamy. Podajemy z chrupiącą bagietką lekko ostudzone.

Aneta Klimecka

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ratatuja z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ratatuja z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ratatuja z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ratatuja z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ratatuja z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ratatuja z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ratatuja z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ratatuja z bobem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej