Delikatna dorada w pomidorach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Delikatna dorada w pomidorach

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

500 gramów

null

null

1 sztuka

3 łyżki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wypatroszoną i oczyszczoną rybę umyj dokładnie i pokrój w dzwonka.

Krok 2

Z soku wyciśniętego z cytryny, posiekanego tymianku i przypraw przygotuj marynatę, zalej rybę i odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.

Krok 3

W tym czasie obierz pomidory ze skórek, rozkrój w ósemki i podsmaż zna rozgrzanym tłuszczu. Duś przez kilka minut, dopraw posmaku.

Krok 4

Dzwonka obtocz w mące i na osobnej patelni smaż na złoty kolor.

Krok 5

Przełóż do warzyw i duś jeszcze przez 15 minut. Dopraw do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Delikatna dorada w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Delikatna dorada w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Delikatna dorada w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Delikatna dorada w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Delikatna dorada w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Delikatna dorada w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Delikatna dorada w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Delikatna dorada w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej