Łosoś po litewsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś po litewsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

40 gramów

1 szczypta

4 łyżki

6 łyżek

50 gramów

100 mililitrów

800 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia przekrój wzdłuż na połówki. Usuń ości, zdejmij skórę z łuską i pokrój ukośnie na porcje.

Krok 2

Rybę umyj, osusz i skrop sokiem z cytryny.

Krok 3

Posyp przyprawami i pozostaw na 30 minut w chłodnym miejscu.

Krok 4

Masło roztop i polej rybę.

Krok 5

Dodaj wydrylowane oliwki, wlej wino i duś do miękkości. Na koniec posyp natką.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś po litewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś po litewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś po litewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś po litewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś po litewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś po litewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś po litewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś po litewsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Lasagne
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej