Quasadilla z krewetkami i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Quasadilla z krewetkami i boczkiem

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżeczki

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

200 gramów

6 sztuk

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek pokroić w plastry. Zrumienić na suchej patelni, odłożyć. Krewetki posypać przyprawą delikat, kuminem, pieprzem, dodać oliwę i wymieszać dokładnie. Pozostawić na 20 min.

Krok 2

Cebulę i chilli drobno posiekać. Paprykę czerwoną pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę,chilli i paprykę smażyć ok. 1 min. Dodać mini kosteczkę czosnkowa. Smażyć chwilę, dodać krewetki z marynaty i smażyc razem dalej minute.

Krok 3

Rozgrzewam duza patelnie (taka zeby zmiescila mi sie na niej tortilla), kłade na nią jedną tortillę rozkładam na na niej równomiernie część farszu z krewetkami, na to kilka plasterków boczku, posypuję utartym serem. Na wierzch układam drugą tortillę. Smaże aż spód się troszkę zarumieni. Przykrywam talerzem, odwracam patelnie zeby tortilla znalazla sie na talerzu i ponownie zsuwam tortile na patelnei zeby sie przyrumieniła druga strona. i ponownie nakladam talerz, odwracam patelnie i tortilla ląduje na talerzu. Quasadille kroje na kawalki, na srodek daje troche guacamole.

Krok 4

Robię quacamole. Avocado wykrawam ze skórki, pozbawiam pestki, rozgniatamy widelcem, mieszamy z sokiem z limonki, czosnkiem drobno posiekanym, odrobiną papryczki chilli, szczyptą pieprzu, łyzeczką oliwy z oliwek, i drobno posiekaną cebulą, Mieszam razem na gładką mase. Podaje do gotowych tortilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quasadilla z krewetkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quasadilla z krewetkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quasadilla z krewetkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quasadilla z krewetkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quasadilla z krewetkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quasadilla z krewetkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quasadilla z krewetkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Quasadilla z krewetkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej