Placki cukiniowo ziemniaczane z ziołami i salsą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki cukiniowo ziemniaczane z ziołami i salsą

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 kilogram

2 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

3 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

100 gramów

4 łyżki

2 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię i ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, dokładnie odsączyć z nadmiaru wody, dodać posiekane zioła, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, wyciśnięty czosnek, jajka, mąkę, sól, pieprz, dokładnie wymieszać.

Krok 2

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem, uformować placuszki (mi wyszło 15) ułożyć na blaszce, piec w rozgrzanym piekarniku w temp 200 stopni ok 40 minut (w połowie czasu placuszki obrócić)

Krok 3

Przygotować salsę , wymieszać pokrojoną drobno paprykę, z krążkami oliwek, oliwą, sosem sałatkowym, polać placki przed podaniem.

Edyta Chojnowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki cukiniowo ziemniaczane z ziołami i salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki cukiniowo ziemniaczane z ziołami i salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki cukiniowo ziemniaczane z ziołami i salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki cukiniowo ziemniaczane z ziołami i salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki cukiniowo ziemniaczane z ziołami i salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki cukiniowo ziemniaczane z ziołami i salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki cukiniowo ziemniaczane z ziołami i salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki cukiniowo ziemniaczane z ziołami i salsą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej