Placki cukiniowo ziemniaczane z ziołami i salsą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki cukiniowo ziemniaczane z ziołami i salsą

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 kilogram

2 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

3 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

100 gramów

4 łyżki

2 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię i ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, dokładnie odsączyć z nadmiaru wody, dodać posiekane zioła, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, wyciśnięty czosnek, jajka, mąkę, sól, pieprz, dokładnie wymieszać.

Krok 2

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem, uformować placuszki (mi wyszło 15) ułożyć na blaszce, piec w rozgrzanym piekarniku w temp 200 stopni ok 40 minut (w połowie czasu placuszki obrócić)

Krok 3

Przygotować salsę , wymieszać pokrojoną drobno paprykę, z krążkami oliwek, oliwą, sosem sałatkowym, polać placki przed podaniem.

Edyta Chojnowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki cukiniowo ziemniaczane z ziołami i salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki cukiniowo ziemniaczane z ziołami i salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki cukiniowo ziemniaczane z ziołami i salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki cukiniowo ziemniaczane z ziołami i salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki cukiniowo ziemniaczane z ziołami i salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki cukiniowo ziemniaczane z ziołami i salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki cukiniowo ziemniaczane z ziołami i salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki cukiniowo ziemniaczane z ziołami i salsą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej