Placki cukiniowo ziemniaczane z ziołami i salsą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki cukiniowo ziemniaczane z ziołami i salsą

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 kilogram

2 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

3 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

100 gramów

4 łyżki

2 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię i ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, dokładnie odsączyć z nadmiaru wody, dodać posiekane zioła, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, wyciśnięty czosnek, jajka, mąkę, sól, pieprz, dokładnie wymieszać.

Krok 2

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem, uformować placuszki (mi wyszło 15) ułożyć na blaszce, piec w rozgrzanym piekarniku w temp 200 stopni ok 40 minut (w połowie czasu placuszki obrócić)

Krok 3

Przygotować salsę , wymieszać pokrojoną drobno paprykę, z krążkami oliwek, oliwą, sosem sałatkowym, polać placki przed podaniem.

Edyta Chojnowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki cukiniowo ziemniaczane z ziołami i salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki cukiniowo ziemniaczane z ziołami i salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki cukiniowo ziemniaczane z ziołami i salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki cukiniowo ziemniaczane z ziołami i salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki cukiniowo ziemniaczane z ziołami i salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki cukiniowo ziemniaczane z ziołami i salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki cukiniowo ziemniaczane z ziołami i salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki cukiniowo ziemniaczane z ziołami i salsą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej