Toskańska zapiekanka makaronowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Toskańska zapiekanka makaronowa

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

5

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

1 sztuka

5 sztuk

2 sztuki

150 gramów

1 łyżeczka

3 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy wg. wskazań na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą i odcedzamy.

Krok 2

Na oliwie podsmażamy mięso z drobno posiekanym czosnkiem, startymi na grubych oczkach pieczarkami (około 15 minut - od czasu do czasu mieszając).

Krok 3

Następnie do mięsa dodajemy paprykę, zioła prowansalskie, pomidory i sos Toscana. Gotujemy około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 4

Sos mięsny mieszamy z makaronem i przekładamy do natłuszczonego odrobiną oliwy naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy startym serem.

Krok 5

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Toskańska zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Toskańska zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Toskańska zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Toskańska zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Toskańska zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Toskańska zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Toskańska zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Toskańska zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej