Toskańska zapiekanka makaronowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Toskańska zapiekanka makaronowa

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

5

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

68 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

1 sztuka

5 sztuk

2 sztuki

150 gramów

1 łyżeczka

3 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy wg. wskazań na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą i odcedzamy.

Krok 2

Na oliwie podsmażamy mięso z drobno posiekanym czosnkiem, startymi na grubych oczkach pieczarkami (około 15 minut - od czasu do czasu mieszając).

Krok 3

Następnie do mięsa dodajemy paprykę, zioła prowansalskie, pomidory i sos Toscana. Gotujemy około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 4

Sos mięsny mieszamy z makaronem i przekładamy do natłuszczonego odrobiną oliwy naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy startym serem.

Krok 5

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Toskańska zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Toskańska zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Toskańska zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Toskańska zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Toskańska zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Toskańska zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Toskańska zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Toskańska zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej