Makaron z suszonymi pomidorami i pesto orzechowym
NOWY PRZEPIS
łatwe
40 osób zapisało

Składniki
320 gramów
35 gramów
20 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 opakowanie
40 gramów
1 szczypta
1 sztuka
20 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orzechy spraż kilka minut na patelni. Odłóż na bok. Na tej samej patelni podsmaż z oliwą odcedzone kapary aby zrobiły się chrupiące.
Krok 4
Jeszcze ciepły makaron wymieszaj na patelni z sosem. Podgrzej krótko, wymieszaj i od razu przełóż na talerz. Danie posyp kaparami, świeżo mielonym pieprzem i startym serem.
Krok 3
Pomidory wraz z oliwą przełóż do blendera. Dodaj czosnek, orzechy, bazylię i sos sałatkowy Knorr. Wlej pół szklanki wody z gotowania makaronu i pulsacyjnie zmiksuj sos – tak aby były widoczne jego składniki.
Krok 2
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Po ugotowaniu odcedź makaron i zachowaj część wody z gotowania.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z suszonymi pomidorami i pesto orzechowym
Tym daniem zechcesz pochwalić się przed znajomymi! Nie muszą wiedzieć, że jego przygotowanie zajmuje niecałe pół godziny i nie wymaga wielkiego doświadczenia kulinarnego. Efektowne posiłki wcale nie są skomplikowane. Makaron z orzechowym pesto i suszonymi pomidorami nie tylko świetnie smakuje, ale też prezentuje się pierwszorzędnie.
Dla kogo?
Dania makaronowe to twoja specjalność, ale wszystkie receptury, które stosujesz, wydają się podobne? Najwyższa pora na odmianę – w tym celu świetnie sprawdzi się nasz przepis na makaron z pesto orzechowymi i suszonymi pomidorami! Taka kompozycja smaków zaskoczy najbardziej dociekliwego smakosza.
Na jaką okazję?
Makaron z suszonymi pomidorami i orzechowym pesto podawaj zawsze, gdy chcesz zrobić wrażenie na gościach. Planujesz romantyczną kolację dla swojej drugiej połówki? To danie to pewniak, który zawsze się udaje.
Czy wiesz, że?
Maccheroni to makaron w kształcie krótkich rurek. Jest wprost stworzony do łączenia z gęstymi sosami i różnorodnymi dodatkami takimi jak nasze pesto z orzechów. Stanowi jeden ze znaków rozpoznawczych kuchni sycylijskiej.
Dla urozmaicenia:
Wyśmienite pesto orzechowe do makaronu z suszonymi pomidorami przygotować można również z orzechów piniowych lub nerkowców.