
Składniki
3 sztuki
1 opakowanie
3 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 pęczek
2 cm
0.5 szklanki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w kostkę o boku 2 centymetry.

Krok 2
Pół szklanki wody wymieszaj z Fixem Knorr i dodaj mięso. Odstaw na 20 minut.

Krok 3
Na patelni lub w woku rozgrzej olej. Następnie wrzuć kawałki mięsa. Pozostałą marynatę odstaw.

Krok 4
Dodaj do smażonego mięsa posiekany czosnek oraz imbir. Dalej smaż.

Krok 5
Jak mięso będzie miękkie dodaj sos sojowy, ocet, cukier, pieprz, bulion oraz pozostałą marynatę. Gotuj, aż wszystkie składniki się połączą i potrawa zgęstnieje.

Krok 6
Na końcu posyp cebulą dymką pokrojoną w słupki. Danie podawaj samodzielnie lub z ryżem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak po seczuańsku
Poszukujesz przepisu na smaczne danie pochodzące z kuchni chińskiej? Dobrą propozycją będzie kurczak po seczuańsku. Podstawą do przygotowania tej potrawy jest pierś kurczaka. Przed podsmażeniem jej na patelni, należy starannie ją zamarynować. W tym celu sięgnij przede wszystkim po przyprawy korzenne, takie jak imbir czy gałka muszkatołowa. Do wersji pikantnej niezbędny jest czosnek, papryka chili oraz czarny i biały pieprz. Dla urozmaicenia możesz dodać również listki świeżej kolendry i zmiażdżony w moździerzu anyż. Smażone mięso warto dodatkowo doprawić obranym i startym na małych oczkach tarki imbirem. Zapraw je mieszanką przygotowaną z sosu sojowego, octu i cukru. Nadmierną pikanterię zrównoważysz bulionem warzywnym. Zadbaj o to, aby sos odpowiednio zgęstniał. Gotową potrawę podawaj jako samodzielne danie lub serwuj z dodatkiem długoziarnistego ryżu, ugotowanego na sypko. Warto dodatkowo udekorować je listkami pietruszki. Koniecznie sprawdź nasz przepis na smacznego kurczaka po seczuańsku. Smacznego!