Kurczak po seczuańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po seczuańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

358 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

415 osób wydrukowało

Pobierz pdf

602 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 pęczek

2 cm

0.5 szklanki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w kostkę o boku 2 centymetry.

Kurczak po seczuańsku - Krok 1

Krok 2

Pół szklanki wody wymieszaj z Fixem Knorr i dodaj mięso. Odstaw na 20 minut.

Kurczak po seczuańsku - Krok 2

Krok 3

Na patelni lub w woku rozgrzej olej. Następnie wrzuć kawałki mięsa. Pozostałą marynatę odstaw.

Kurczak po seczuańsku - Krok 3

Krok 4

Dodaj do smażonego mięsa posiekany czosnek oraz imbir. Dalej smaż.

Kurczak po seczuańsku - Krok 4

Krok 5

Jak mięso będzie miękkie dodaj sos sojowy, ocet, cukier, pieprz, bulion oraz pozostałą marynatę. Gotuj, aż wszystkie składniki się połączą i potrawa zgęstnieje.

Kurczak po seczuańsku - Krok 5

Krok 6

Na końcu posyp cebulą dymką pokrojoną w słupki. Danie podawaj samodzielnie lub z ryżem.

Kurczak po seczuańsku - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po seczuańskuKurczak po seczuańsku

Poszukujesz przepisu na smaczne danie pochodzące z kuchni chińskiej? Dobrą propozycją będzie kurczak po seczuańsku. Podstawą do przygotowania tej potrawy jest pierś kurczaka. Przed podsmażeniem jej na patelni, należy starannie ją zamarynować. W tym celu sięgnij przede wszystkim po przyprawy korzenne, takie jak imbir czy gałka muszkatołowa. Do wersji pikantnej niezbędny jest czosnek, papryka chili oraz czarny i biały pieprz. Dla urozmaicenia możesz dodać również listki świeżej kolendry i zmiażdżony w moździerzu anyż. Smażone mięso warto dodatkowo doprawić obranym i startym na małych oczkach tarki imbirem. Zapraw je mieszanką przygotowaną z sosu sojowego, octu i cukru. Nadmierną pikanterię zrównoważysz bulionem warzywnym. Zadbaj o to, aby sos odpowiednio zgęstniał. Gotową potrawę podawaj jako samodzielne danie lub serwuj z dodatkiem długoziarnistego ryżu, ugotowanego na sypko. Warto dodatkowo udekorować je listkami pietruszki. Koniecznie sprawdź nasz przepis na smacznego kurczaka po seczuańsku.  Smacznego!