Kurczak po seczuańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po seczuańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

330 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

390 osób wydrukowało

Pobierz pdf

527 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 pęczek

2 cm

0.5 szklanki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w kostkę o boku 2 centymetry.

Kurczak po seczuańsku - Krok 1

Krok 2

Pół szklanki wody wymieszaj z Fixem Knorr i dodaj mięso. Odstaw na 20 minut.

Kurczak po seczuańsku - Krok 2

Krok 3

Na patelni lub w woku rozgrzej olej. Następnie wrzuć kawałki mięsa. Pozostałą marynatę odstaw.

Kurczak po seczuańsku - Krok 3

Krok 4

Dodaj do smażonego mięsa posiekany czosnek oraz imbir. Dalej smaż.

Kurczak po seczuańsku - Krok 4

Krok 5

Jak mięso będzie miękkie dodaj sos sojowy, ocet, cukier, pieprz, bulion oraz pozostałą marynatę. Gotuj, aż wszystkie składniki się połączą i potrawa zgęstnieje.

Kurczak po seczuańsku - Krok 5

Krok 6

Na końcu posyp cebulą dymką pokrojoną w słupki. Danie podawaj samodzielnie lub z ryżem.

Kurczak po seczuańsku - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po seczuańskuKurczak po seczuańsku

Poszukujesz przepisu na smaczne danie pochodzące z kuchni chińskiej? Dobrą propozycją będzie kurczak po seczuańsku. Podstawą do przygotowania tej potrawy jest pierś kurczaka. Przed podsmażeniem jej na patelni, należy starannie ją zamarynować. W tym celu sięgnij przede wszystkim po przyprawy korzenne, takie jak imbir czy gałka muszkatołowa. Do wersji pikantnej niezbędny jest czosnek, papryka chili oraz czarny i biały pieprz. Dla urozmaicenia możesz dodać również listki świeżej kolendry i zmiażdżony w moździerzu anyż. Smażone mięso warto dodatkowo doprawić obranym i startym na małych oczkach tarki imbirem. Zapraw je mieszanką przygotowaną z sosu sojowego, octu i cukru. Nadmierną pikanterię zrównoważysz bulionem warzywnym. Zadbaj o to, aby sos odpowiednio zgęstniał. Gotową potrawę podawaj jako samodzielne danie lub serwuj z dodatkiem długoziarnistego ryżu, ugotowanego na sypko. Warto dodatkowo udekorować je listkami pietruszki. Koniecznie sprawdź nasz przepis na smacznego kurczaka po seczuańsku.  Smacznego!