Składniki
3 sztuki
1 opakowanie
3 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 pęczek
2 cm
0.5 szklanki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w kostkę o boku 2 centymetry.
Krok 2
Pół szklanki wody wymieszaj z Fixem Knorr i dodaj mięso. Odstaw na 20 minut.
Krok 3
Na patelni lub w woku rozgrzej olej. Następnie wrzuć kawałki mięsa. Pozostałą marynatę odstaw.
Krok 4
Dodaj do smażonego mięsa posiekany czosnek oraz imbir. Dalej smaż.
Krok 5
Jak mięso będzie miękkie dodaj sos sojowy, ocet, cukier, pieprz, bulion oraz pozostałą marynatę. Gotuj, aż wszystkie składniki się połączą i potrawa zgęstnieje.
Krok 6
Na końcu posyp cebulą dymką pokrojoną w słupki. Danie podawaj samodzielnie lub z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak po seczuańsku
Poszukujesz przepisu na smaczne danie pochodzące z kuchni chińskiej? Dobrą propozycją będzie kurczak po seczuańsku. Podstawą do przygotowania tej potrawy jest pierś kurczaka. Przed podsmażeniem jej na patelni, należy starannie ją zamarynować. W tym celu sięgnij przede wszystkim po przyprawy korzenne, takie jak imbir czy gałka muszkatołowa. Do wersji pikantnej niezbędny jest czosnek, papryka chili oraz czarny i biały pieprz. Dla urozmaicenia możesz dodać również listki świeżej kolendry i zmiażdżony w moździerzu anyż. Smażone mięso warto dodatkowo doprawić obranym i startym na małych oczkach tarki imbirem. Zapraw je mieszanką przygotowaną z sosu sojowego, octu i cukru. Nadmierną pikanterię zrównoważysz bulionem warzywnym. Zadbaj o to, aby sos odpowiednio zgęstniał. Gotową potrawę podawaj jako samodzielne danie lub serwuj z dodatkiem długoziarnistego ryżu, ugotowanego na sypko. Warto dodatkowo udekorować je listkami pietruszki. Koniecznie sprawdź nasz przepis na smacznego kurczaka po seczuańsku. Smacznego!