Pieczony w piecu kurczak cytrynowy
NOWY PRZEPIS
łatwe
21 osób zapisało

Składniki
500 gramów
500 gramów
2 sztuki
1 łyżeczka
500 gramów
3 sztuki
2 sztuki
100 mililitrów
2 sztuki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zioła posiekaj. Zetrzyj skórkę i następnie wyciśnij sok z dwóch cytryn. Przełóż do miski. Dodaj rozgniecione kostki Knorr, pieprz cytrynowy, zioła oraz oliwę. Wymieszaj dokładnie aby powstała pasta.
Krok 2
Dynię, ziemniaki i cebule obierz. Następnie pokrój na mniejsze, nie regularne kawałki.
Krok 3
Przełóż mięso oraz warzywa do dużej miski. Wlej przygotowana marynatę i całość dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Rozgrzej piec do 180°C. Warzywa z mięsem przełóż na blaszkę do pieczenia. Rozłóż składniki równo na płaskiej powierzchni. Piecz przez ok 40 minut aż warzywa będą miękkie a skórka z kurczaka lekko się przyrumieni.

Dobra rada:
Zamarynowane warzywa wraz z mięsem możesz przygotować dzień wcześniej. Bataty i dynię możesz zastąpić innymi warzywami korzeniowymi. Warto odłożyć część świeżych ziół do posypania po pieczeniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony w piecu kurczak cytrynowy
Przedstawiamy pomysł na potrawę efektowną, a zarazem prostą w przyrządzeniu. Marynowany w aromatycznych przyprawach kurczak cytrynowy ze złocistą skórką jest grzechu warty. Na mięsie jednak nie poprzestawaj! Do naczynia żaroodpornego zmieścisz także solidną porcję warzyw, dzięki czemu za jednym zamachem przygotujesz kompletny posiłek.
Dla kogo?
Dla miłośników mięsa drobiowego, którzy chcieliby przygotować coś innego niż smażone filety z piersi kurczaka. Przyrządzenie kurczaka cytrynowego pieczonego w piekarniku w towarzystwie dyni oraz batatów sprawi, że na twoim talerzu wyląduje niebanalny mięsny obiad.
Na jaką okazję?
Ogromnym atutem pieczonego w piecu kurczaka cytrynowego jest jego uniwersalność. Bez trudu przygotujesz tę potrawę na codzienny obiad, ale pieczone udka z kurczaka z cytryną możesz uznać również za odpowiedni pomysł na świąteczny posiłek. Zaproszeni goście na pewno nie będą rozczarowani.
Czy wiesz, że?
Marynatę z tego przepisu wykorzystasz także do przygotowania popisowych dań z indykiem w roli głównej.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie udało ci się znaleźć w sklepie batatów i dyni piżmowej, w przepisie na cytrynowego kurczaka z piekarnika użyj korzenia pietruszki, marchewki, ziemniaków oraz cukinii.