Pieczony w piecu kurczak cytrynowy
NOWY PRZEPIS
łatwe
17 osób zapisało

Składniki
500 gramów
500 gramów
2 sztuki
1 łyżeczka
500 gramów
3 sztuki
2 sztuki
100 mililitrów
2 sztuki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zioła posiekaj. Zetrzyj skórkę i następnie wyciśnij sok z dwóch cytryn. Przełóż do miski. Dodaj rozgniecione kostki Knorr, pieprz cytrynowy, zioła oraz oliwę. Wymieszaj dokładnie aby powstała pasta.
Krok 2
Dynię, ziemniaki i cebule obierz. Następnie pokrój na mniejsze, nie regularne kawałki.
Krok 3
Przełóż mięso oraz warzywa do dużej miski. Wlej przygotowana marynatę i całość dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Rozgrzej piec do 180°C. Warzywa z mięsem przełóż na blaszkę do pieczenia. Rozłóż składniki równo na płaskiej powierzchni. Piecz przez ok 40 minut aż warzywa będą miękkie a skórka z kurczaka lekko się przyrumieni.

Dobra rada:
Zamarynowane warzywa wraz z mięsem możesz przygotować dzień wcześniej. Bataty i dynię możesz zastąpić innymi warzywami korzeniowymi. Warto odłożyć część świeżych ziół do posypania po pieczeniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony w piecu kurczak cytrynowy
Przedstawiamy pomysł na potrawę efektowną, a zarazem prostą w przyrządzeniu. Marynowany w aromatycznych przyprawach kurczak cytrynowy ze złocistą skórką jest grzechu warty. Na mięsie jednak nie poprzestawaj! Do naczynia żaroodpornego zmieścisz także solidną porcję warzyw, dzięki czemu za jednym zamachem przygotujesz kompletny posiłek.
Dla kogo?
Dla miłośników mięsa drobiowego, którzy chcieliby przygotować coś innego niż smażone filety z piersi kurczaka. Przyrządzenie kurczaka cytrynowego pieczonego w piekarniku w towarzystwie dyni oraz batatów sprawi, że na twoim talerzu wyląduje niebanalny mięsny obiad.
Na jaką okazję?
Ogromnym atutem pieczonego w piecu kurczaka cytrynowego jest jego uniwersalność. Bez trudu przygotujesz tę potrawę na codzienny obiad, ale pieczone udka z kurczaka z cytryną możesz uznać również za odpowiedni pomysł na świąteczny posiłek. Zaproszeni goście na pewno nie będą rozczarowani.
Czy wiesz, że?
Marynatę z tego przepisu wykorzystasz także do przygotowania popisowych dań z indykiem w roli głównej.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie udało ci się znaleźć w sklepie batatów i dyni piżmowej, w przepisie na cytrynowego kurczaka z piekarnika użyj korzenia pietruszki, marchewki, ziemniaków oraz cukinii.