Pieczony w piecu kurczak cytrynowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony w piecu kurczak cytrynowy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

500 gramów

3 sztuki

2 sztuki

100 mililitrów

2 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zioła posiekaj. Zetrzyj skórkę i następnie wyciśnij sok z dwóch cytryn. Przełóż do miski. Dodaj rozgniecione kostki Knorr, pieprz cytrynowy, zioła oraz oliwę. Wymieszaj dokładnie aby powstała pasta.

Krok 2

Dynię, ziemniaki i cebule obierz. Następnie pokrój na mniejsze, nie regularne kawałki.

Krok 3

Przełóż mięso oraz warzywa do dużej miski. Wlej przygotowana marynatę i całość dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Rozgrzej piec do 180°C. Warzywa z mięsem przełóż na blaszkę do pieczenia. Rozłóż składniki równo na płaskiej powierzchni. Piecz przez ok 40 minut aż warzywa będą miękkie a skórka z kurczaka lekko się przyrumieni.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamarynowane warzywa wraz z mięsem możesz przygotować dzień wcześniej. Bataty i dynię możesz zastąpić innymi warzywami korzeniowymi. Warto odłożyć część świeżych ziół do posypania po pieczeniu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony w piecu kurczak cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony w piecu kurczak cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony w piecu kurczak cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony w piecu kurczak cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony w piecu kurczak cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony w piecu kurczak cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony w piecu kurczak cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony w piecu kurczak cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony w piecu kurczak cytrynowyPieczony w piecu kurczak cytrynowy

Przedstawiamy pomysł na potrawę efektowną, a zarazem prostą w przyrządzeniu. Marynowany w aromatycznych przyprawach kurczak cytrynowy ze złocistą skórką jest grzechu warty. Na mięsie jednak nie poprzestawaj! Do naczynia żaroodpornego zmieścisz także solidną porcję warzyw, dzięki czemu za jednym zamachem przygotujesz kompletny posiłek.

Dla kogo?

Dla miłośników mięsa drobiowego, którzy chcieliby przygotować coś innego niż smażone filety z piersi kurczaka. Przyrządzenie kurczaka cytrynowego pieczonego w piekarniku w towarzystwie dyni oraz batatów sprawi, że na twoim talerzu wyląduje niebanalny mięsny obiad.

Na jaką okazję?

Ogromnym atutem pieczonego w piecu kurczaka cytrynowego jest jego uniwersalność. Bez trudu przygotujesz tę potrawę na codzienny obiad, ale pieczone udka z kurczaka z cytryną możesz uznać również za odpowiedni pomysł na świąteczny posiłek. Zaproszeni goście na pewno nie będą rozczarowani.

Czy wiesz, że?

Marynatę z tego przepisu wykorzystasz także do przygotowania popisowych dań z indykiem w roli głównej.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie udało ci się znaleźć w sklepie batatów i dyni piżmowej, w przepisie na cytrynowego kurczaka z piekarnika użyj korzenia pietruszki, marchewki, ziemniaków oraz cukinii.