
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
100 gramów
1 łyżka
4 sztuki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło utrzyj wraz ze szczyptą soli, łyżeczką soku z cytryny i melisą. Następnie schłódź.
Krok 2
Ryby skrop sokiem z cytryny, po czym natrzyj solą i grubo mielonym pieprzem.
Krok 3
Do każdej ryby włóż gałązkę melisy i kawałek masła.
Krok 4
Pstrągi ułóż na blasze wysmarowanej olejem i skrop stopionym masłem. Usmaż w piekarniku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej