
Składniki
1 szklanka
3 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 sztuka
1 gram
1 gram
2 szklanki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 5
Gotowe przekąski z kurczaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
Krok 4
Kurczak pokroić w podłużne paski i nabić na wykałaczki. Tak przygotowanego kurczaka obtaczamy w sosie jogurtowym, a następnie w pokruszonych płatkach kurczaka.
Krok 6
Dobrze jest na blaszkę na, której będziemy piekli kurczaka położyć kratkę i piec na kratce. Często panierka po położeniu na papierze panierka się odkleja.
Krok 2
Z sosu sojowego, przyprawy do kurczaka oraz czosnku granulowanego przygotować marynatę. Filety z kurczaka, pokroić na długie paski i obtoczyć w wcześniej przygotowanej marynacie.
Krok 1
Płatki kukurydziane wsypać do worka i wałkiem pokruszyć pałki.
Krok 3
Z jogurtu naturalny wymieszać z solą i pieprzem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej