Owsianka z gruszką (5 przemian) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Owsianka z gruszką (5 przemian)

Autor: mikkitiger

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1 plaster

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

1 szczypta

0.5 łyżeczki

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jest to owsianka wg pięciu przemian. Symbol przemiany podany jest w nawiasie na początku każdego kroku. Pomiędzy kolejnymi przemianami należy odczekać pewien czas, ja czekam ok. 1-2 min.

Krok 2

Podpraż płatki owsiane na suchej patelni. Jeżeli nie chcesz podprażać płatków, dodaj je w przemianie Metalu.

Krok 3

[O] Zagotuj wodę. Dodaj podprażone płatki

Krok 4

[Z] Wsyp pokrojone daktyle, gruszkę pokrojoną w kostkę (razem ze skórą), migały (można przepołowić), wiórki kokosowe, cynamon wg uznania

Krok 5

[M] Wrzuć plasterek imbiru (bez skóry)

Krok 6

[W] Dodaj trochę soli morskiej

Krok 7

[D} Wlej kilka kropel soku z cytryny

Krok 8

[O] Dodaj szczyptę kurkumy

Krok 9

Gotuj na małym ogniu 10-20 minut, w zależności od tego jaką konsystencję owsianki chcesz uzyskać

Krok 10

[Z] Jeśli chcesz po ugotowaniu możesz dodać łyżkę masła (nie margaryny)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owsianka z gruszką (5 przemian) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owsianka z gruszką (5 przemian) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owsianka z gruszką (5 przemian) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owsianka z gruszką (5 przemian) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owsianka z gruszką (5 przemian) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owsianka z gruszką (5 przemian) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owsianka z gruszką (5 przemian) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Owsianka z gruszką (5 przemian) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej