Składniki
3 szklanki
3 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
1 plaster
1 szczypta
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jest to owsianka wg pięciu przemian. Symbol przemiany podany jest w nawiasie na początku każdego kroku. Pomiędzy kolejnymi przemianami należy odczekać pewien czas, ja czekam ok. 1-2 min.
Krok 2
Podpraż płatki owsiane na suchej patelni. Jeżeli nie chcesz podprażać płatków, dodaj je w przemianie Metalu.
Krok 3
[O] Zagotuj wodę. Dodaj podprażone płatki
Krok 4
[Z] Wsyp pokrojone daktyle, gruszkę pokrojoną w kostkę (razem ze skórą), migały (można przepołowić), wiórki kokosowe, cynamon wg uznania
Krok 5
[M] Wrzuć plasterek imbiru (bez skóry)
Krok 6
[W] Dodaj trochę soli morskiej
Krok 7
[D} Wlej kilka kropel soku z cytryny
Krok 8
[O] Dodaj szczyptę kurkumy
Krok 9
Gotuj na małym ogniu 10-20 minut, w zależności od tego jaką konsystencję owsianki chcesz uzyskać
Krok 10
[Z] Jeśli chcesz po ugotowaniu możesz dodać łyżkę masła (nie margaryny)
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej