Sałatka kalafiorowa z porem i sosem serowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka kalafiorowa z porem i sosem serowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

null szczypt

null szczypt

1 szklanka

1 łyżka

4 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

300 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórka pokrój w plastry. Białe części pora pokrój również w plastry , połóż na sicie i przelej wrzątkiem.

Krok 2

Różyczki kalafiora gotuj około 3 minut w osolonym wrzątku. Odcedź i przelej zimną wodą, pozostaw do ostygnięcia.

Krok 3

Ogórki, por i różyczki kalafiora włóż do salaterki, posyp posiekanym szczypiorkiem.

Krok 4

Ser wkrusz do jogurtu, wlej sok z cytryny i zmiksuj, dodaj miętę. Przypraw solą, pieprzem i cukrem, polej sałatkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka kalafiorowa z porem i sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka kalafiorowa z porem i sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka kalafiorowa z porem i sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka kalafiorowa z porem i sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka kalafiorowa z porem i sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka kalafiorowa z porem i sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka kalafiorowa z porem i sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka kalafiorowa z porem i sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Smażony makaron
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej